Ministr Vojtěch: Cena ministra za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví

04.12.2021 19:37 | Tisková zpráva

Od roku 1986 si vždy 5. prosince připomínáme Mezinárodní den dobrovolníků, který má za cíl upozornit, jak moc významné a důležité jsou pro společnost dobrovolnické činnosti, a i samotní dobrovolníci.

Ministr Vojtěch: Cena ministra za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví
Foto: Repro Blesk.cz
Popisek: Ministr zdravotnictví v demisi, Adam Vojtěch

Za vyhlášením tohoto mezinárodního dne stojí Organizace spojených národů a připomínáme si ho také v České republice. Chtěli bychom společně s Vámi tento den oslavit a poděkovat všem, kteří se dobrovolnickým aktivitám ve svém volném čase věnují a také těm, kteří dobrovolnické programy zajišťují.

Události posledního roku a půl ukázaly, že dobrovolníci představují důležitý příspěvek ke zvládání pandemie onemocnění COVID-19, přesto však dobrovolnické aktivity nejsou zdaleka omezeny pouze na dobrovolnictví v mimořádné situaci. Ministerstvo zdravotnictví se věnuje otázce rozvoje dobrovolnictví ve zdravotnictví již delší dobu. Jedním z hmatatelných důkazů je realizace projektu „Efektivizace systému nemocniční péče v ČR prostřednictvím dobrovolnické činnosti“, který je spolufinancován Evropskou unií.

„U příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků bychom rádi poděkovali všem dobrovolníkům a organizacím dobrovolnických programů působících ve zdravotnictví. Vaší potřebné práce si všichni velmi vážíme a těší nás, že ji budeme moci dále podporovat. A proto Ministerstvo zdravotnictví bude od příštího roku udílet cenu ministra zdravotnictví za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví, které bude spojeno s finanční odměnou a slavnostním udělením “, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Cílem tohoto projektu je pilotně ověřit a následně nastavit efektivně fungující systém koordinace dobrovolnických aktivit na úrovni zdravotnických zařízení zapojených do projektu. Zapojená zdravotnická zařízení jsou od velkých fakultních nemocnic až po menší zdravotnická zařízení hospicové péče. Projekt již přinesl řadu pozitivních výsledků, včetně možnosti čerpání dotací z Programu podpory dobrovolnické činnosti u poskytovatelů zdravotních služeb, vytvoření vzdělávacího programu a následné proškolení a prozkoušení koordinátorů dobrovolníků ve zdravotních službách, které bylo realizováno Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze. V neposlední řadě byla vytvořena komplexní metodika pro přípravu a realizaci programů dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních, a to pro zařízení s dobrovolnickým programem či pro zařízení, která s dobrovolnictvím teprve začíná.

Přestože realizace projektu ovlivnila pandemie onemocnění COVID-19, přináší projekt první důležité, skutečné, a hlavně udržitelné výsledky, které pomáhají zlepšit kvalitu dobrovolnických programů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.