Ministr Zaorálek: Podporujeme Ukrajinu v reformním úsilí

13.04.2017 11:50

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek navštívil 11. dubna 2017 spolu se svým slovenským a maďarským protějškem Ukrajinu. Společná cesta Lubomíra Zaorálka, Miroslava Lajčáka a Pétera Szijjárta potvrdila zvláštní vztahy našich zemí s Ukrajinou. Návštěva byla vyjádřením podpory územní jednoty Ukrajiny a reformních kroků.

Ministr Zaorálek: Podporujeme Ukrajinu v reformním úsilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministři v Kyjevě jednali s šéfem ukrajinské diplomacie Pavlem Klimkinem. Hlavními tématy byly bezpečnostní a politický vývoj v zemi, podpora eurointegračního procesu a reformního úsilí. Právě jeho důležitost zdůraznil ministr Zaorálek: „Oceňujeme Ukrajinu v jejích reformních snahách, avšak pozitivní změny přinese pouze jejich úspěšné zavedení. V tom však má Ukrajina nelehký úkol, protože musí bojovat na dvou frontách, proti ruské agresi a proti korupci.“

Ke konfliktu s Ruskem ministr Zaorálek prohlásil, že společné sankce EU jsou zatím jediným nástrojem k prosazování Minských dohod, o jejichž plnou implementaci je nutné usilovat. Lubomír Zaorálek také vyjádřil přesvědčení, že brzy dojde k ratifikaci Asociační dohody EU s Ukrajinou, a ujistil Pavla Klimkina o české podpoře vízové liberalizace pro ukrajinské občany. „ČR hodlá pokračovat v pomoci Ukrajině, například v reformě veřejné správy nebo školství,“ dodal ministr Zaorálek.

Téma územní celistvosti a nutnosti provádění reforem se opakovalo i při setkání s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Andrijem Parubijem a šéfy parlamentních frakcí a poslaneckých skupin. Středoevropští ministři se zajímali o politické nálady a postoje k reformnímu procesu a nabídli zkušenosti z transformace ve svých zemích.

Ministr Zaorálek spolu s ministry Lajčákem a Szijjártem byli přijati také prezidentem Petrem Porošenkem a premiérem Volodymyrem Hrojsmanem. Při těchto setkáních se debata věnovala především boji proti korupci a ekonomickému vývoji Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…