Ministr Zaorálek: S Keňou jsme partnery v boji proti terorismu. Firmy chtějí do Afriky

28.05.2015 13:48

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek je na pracovní cestě v Africe, kterou zahájil návštěvou Keňské republiky. V Nairobi jednal s ministryní zahraničních věcí a mezinárodního obchodu Aminou Mohamed Jibrilovou a ministryní obrany Raychelle Omamovou. Hlavními tématy jednání byly aktuální bezpečnostní otázky v regionu a možnosti rozvoje bilaterální ekonomické spolupráce.

Ministr Zaorálek: S Keňou jsme partnery v boji proti terorismu. Firmy chtějí do Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek na jednáních zdůraznil, že Česká republika považuje Keňu za klíčovou zemi v regionu východní Afriky. Důkazem je nedávné znovuotevření zastupitelského úřadu ČR v Nairobi, který byl dočasně uzavřen v roce 2011. „Jsem velmi rád, že Česká republika má znovu plnohodnotné zastoupení v Keni a věřím, že fungující ambasáda přispěje k zintenzivnění vztahů mezi oběma zeměmi,“ uvedl šéf české diplomacie.

Bezpečnostní situace v regionu byla hlavním tématem jednání s ministryní obrany Omamovou. Ministr Zaorálek ocenil Keňu jako klíčovou zemi pro stabilizaci oblasti a významného partnera v boji proti mezinárodnímu terorismu a vyjádřil připravenost České republiky s Keňou v této oblasti spolupracovat. „Česká republika a Keňa jsou partnery v boji proti terorismu. Probíhají například společná cvičení našich ozbrojených sil v obou zemích, můžeme pomoci také s dodávkami technologií,“ uvedl ministr Zaorálek.

Ministra Zaorálka na cestě doprovází podnikatelská mise složená ze zástupců téměř dvou desítek českých firem s obchodními zájmy v subsaharské Africe. V Nairobi měli čeští podnikatelé příležitost navázat kontakty s keňskými partnery na podnikatelském semináři pořádaném velvyslanectvím ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, který zahájili ministr Zaorálek společně s resortní kolegyní Jibrilovou. „Afrika je regionem s nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě a je proto přirozené, že české firmy mají zájem se na zdejším trhu prosadit. Velký potenciál vidím například v oblastech strojírenství, turistiky či obranného průmyslu,“ sdělil ministr Zaorálek.
V rámci návštěvy Nairobi se ministr Zaorálek setkal také s výkonným ředitelem Programu OSN pro životní prostředí UNEP Achimem Steinerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…