Ministr Zaorálek se zúčastnil zasedání ministrů skupiny ASEM

06.11.2015 19:52

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vedl českou delegaci na setkání ministrů zahraničních věcí skupiny Asia - Europe Meeting (ASEM), které se ve dnech 4.- 6. listopadu 2015 uskutečnilo v Lucemburku. Schůzky se zúčastnilo 51 šéfů diplomacií nebo jejich zástupců.

Ministr Zaorálek se zúčastnil zasedání ministrů skupiny ASEM
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministři diskutovali především o rozvojových tématech, o možnostech propojování obou kontinentů a o budoucnosti spolupráce mezi Evropou a Asií. Ministr Zaorálek se ve svém projevu věnoval mimo jiné českým zkušenostem z oblasti rozvojové spolupráce. Účastníci setkání debatovali i o aktuálních politických tématech, včetně migrační krize, boje proti terorismu či bezpečnostní situace v Jihočínském moři. Závěry z jednání pak shrnuli v předsednickém prohlášení.

Na okraj setkání ASEM se 5. listopadu 2015 uskutečnilo také 6. zasedání ministrů zahraničních věcí Visegrádské skupiny a Japonska. Ministři zhodnotili dvanáctileté období vztahů V4 a Japonska a projednali aktuální otázky spolupráce mezi oběma regiony. Jednali také o vztazích mezi Japonskem a EU, perspektivách vzájemné spolupráce, zejména v oblasti vědy a techniky, energetické bezpečnosti, změny klimatu a rozvoje regionů Východního partnerství a západního Balkánu. Ministři s uspokojením konstatovali, že došlo významnému pokroku ve spolupráci mezi zeměmi V4 a Japonskem a podpořili její další posilování. „S ministrem Fumio Kishidou jsme se shodli na vytvoření stálé pracovní skupiny mezi Japonskem a V4 pro oblast investic a obchodu,“ zdůraznil po jednání šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Spolupráce s Korejskou republikou se rozvíjí úspěšně

Ministři zahraničí zemí V4 se 5. listopadu 2015 v Lucemburku také zúčastnili společného zasedání s Korejskou republikou, na němž zhodnotili aktuální otázky a perspektivy spolupráce. Vyzdvihli úspěšně se rozvíjející vztahy a vyslovili se pro zintenzívnění vzájemné spolupráce, zejména v ekonomické oblasti, vědě a kultuře. Projednali zároveň možnosti zorganizování prvního summitu V4 + Korea. „Spolupráce s Korejskou republikou je dynamická a rozvíjí se velmi úspěšně. Domluvili jsme se i na harmonogramu dalších setkání na různých úrovních,“ komentoval jednání ministr Zaorálek.

Na okraj schůzky ministrů zahraničních věcí Evropy a Asie se v Lucemburku konalo také setkání Asia Europe Foundation Young Leaders Summit. Akci pořádala Asia Europe Foundation ve spolupráci s Evropskou investiční bankou. Ministr Zaorálek se ve svém projevu na slavnostním zakončení summitu věnoval mimo jiné chystané konferenci rektorů univerzit a studentů ASEM, která se bude konat v dubnu 2016 v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče