Ministryně Černochová: Dar munice považuji za důležité gesto solidarity

27.01.2022 11:33 | Tisková zpráva

Ve středu 26. ledna 2022 schválila vláda České republiky materiál předložený ministryní obrany Janou Černochovou. Jeho obsahem je návrh na povolení výjimky z podmínky trvalé nepotřebnosti vojenského materiálu a bezúplatný převod tohoto vojenského materiálu Ukrajině. Konkrétně se jedná o dělostřeleckou munici ráže 152mm.

Ministryně Černochová: Dar munice považuji za důležité gesto solidarity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Dlouhodobě s Ukrajinou rozvíjíme spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. K dispozici máme poměrně širokou škálu možností od politické a diplomatické podpory až po konkrétní projevy, jako je právě dar munice, který považuji za důležité gesto solidarity,“ uvedla ministryně Černochová.

Předmětem daru je 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm v hodnotě cca 36,6 mil. Kč a bude realizován prostřednictvím darovací smlouvy, která byla součástí schváleného návrhu. Účelem daru je posílení obranyschopnosti Ukrajiny, která o pomoc požádala v reakci na situaci, kdy Ruská federace soustředí u jejích hranic značný vojenský potenciál.

Armáda ČR disponuje ve svých zásobách dostatečným množstvím munice ráže 152 mm, která navíc není kompatibilní s nově pořizovanými děly NATO ráže 155 mm. Z toho důvodu se nejedná o materiál, který by byl pro ozbrojené síly perspektivní.

Přesto se nejedná o trvale nepotřebný majetek, proto vláda svým usnesením povolila výjimku z podmínky trvalé nepotřebnosti v souladu se zákonem o majetku České republiky. Ten zároveň vyžaduje v případě bezúplatného převodu podmínku, aby byl dar materiálu ve veřejném zájmu. Tato podmínka je splněna, neboť posílení obranyschopnosti Ukrajiny je v zájmu České republiky, protože přispěje ke snížení rizika vzniku ozbrojeného konfliktu na východě Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…