Ministryně Černochová: Děkuji za finanční podporu, kterou jsem mohla předat na Ukrajině

05.07.2022 15:39 | Tisková zpráva

Ministryně obrany Jana Černochová v rámci své cesty na Ukrajinu předala zástupcům nadace Aim Charity Foundation šek v hodnotě 250 tisíc korun, který jako výtěžek z tradiční cyklo-turistické akce Bílý kámen věnovaly na podporu Ukrajiny organizátoři této akce, spolky Haná Velká Bystřice, Lubavia, město Velká Bystřice a Vojenský újezd Libavá.

Ministryně Černochová: Děkuji za finanční podporu, kterou jsem mohla předat na Ukrajině
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany ČR Jana Černochová

Částka pomůže obyvatelům válkou zasažených oblastí a budou za ni nakoupeny potraviny a další materiální potřeby.

„Jsem ráda, že naše země podporuje Ukrajinu nejen dodávkami vojenského materiálu, ale že můžeme poskytnout i humanitární pomoc od naší veřejnosti. Tak tomu bylo právě v tomto případě. Ráda bych tímto znovu poděkovala občanům České republiky, že jim osud obyvatel Ukrajiny není lhostejný a stále pomáhají. A velmi děkuji organizátorům akce Bílý kámen za tuto finanční podporu, kterou jsem mohla na Ukrajině předat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Oblíbená akce Bílý kámen, jejíž už 28. ročník se letos pod záštitou ministryně obrany konal 1. května, zájemcům umožňuje prohlédnout si v jediný den v roce běžně nepřístupná místa Vojenského újezdu Libavá. Zatímco jindy výtěžek ze vstupného putuje na opravy památek na území vojenského prostoru, letos se organizátoři rozhodli vstupné mírně zvednout a celou částku věnovat obyvatelům válkou zkoušené Ukrajiny. Šek v hodnotě čtvrt milionu pak organizátoři předali ministryni obrany 1. července v Litomyšli, aby jej následně mohla ve Lvově darovat ukrajinské nadaci.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Byl to spontánní nápad. Říkali jsme si, že pro letošek oželíme peníze na památky a raději je věnujeme těm, kteří je v tuto chvíli potřebují daleko nutněji,“ říká jeden z organizátorů Milan Heřman z folklorního souboru Haná Velká Bystřice.

Za letošní výjimečné vstupné 100 korun organizátoři návštěvníkům připravili výjimečný zážitek – vůbec poprvé mohli cyklisté a turisté projít trasu z Libavé do Staré Vody údolím řeky Odry. „Ti, co se nám ozvali, byli nadšení. A nápad, že letos pomůžeme Ukrajině, většina bez problémů přijala,“ doplnil Heřman.

S výsledkem akce je spokojený i hlavní organizátor Bílého kamene, starosta města Velká Bystřice Marek Pazdera. „Protože jsme se rozhodli, že výtěžek letos půjde jinam, oslovili jsme paní ministryni (Janu Černochovou) a poprosili ji o záštitu nad akcí. Ministerstvo obrany se také ujalo výběru charitativní organizace Aim Charity Foundation, která na Ukrajině podporuje pozůstalé po ukrajinských bojovnících a pro obyvatele zasažených oblastí nakupuje potraviny,“ vysvětlil s tím, že jeho i kolegy z akce Bílý kámen těší, že byl šek předán přímo na Ukrajině.

„S výsledkem naší snahy jsme moc spokojení a jsme rádi, že jsme mohli i s podporou Ministerstva obrany pomoct dobré věci,“ uzavírá za organizátory Marek Pazdera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie