Ministryně Černochová: První legislativní reakce na agresi Ruska na Ukrajině

21.04.2023 13:07

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2023 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany.

Ministryně Černochová: První legislativní reakce na agresi Ruska na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Dobré ráno, kolegyně, kolegové, vážený pane místopředsedo. Předkládám vám k projednání ve třetím čtení návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany. Návrh byl zpracován jako první legislativní reakce na agresi Ruska na Ukrajině... (Stále velký hluk.)

Princip tak zvané odložené potřeby, který se do branné legislativy prosadil v rámci reformy ozbrojených sil z roku 2002 byl touto agresí definitivně ukončen. (V sále je stále velký hluk, předsedající použil zvonek).

Konkrétní navrhované změny se týkají možnosti ozbrojených sil zasahovat proti dronům nad našimi základnami, zlepšení přepravních schopností, to je zavedení vojenského vlaku, umožnění výcviku ozbrojených sil v zařízeních státních podniků a příspěvkových organizací Ministerstva obrany. Modernizace využívání údajů pro účely obrany státu plně dle principu obíhat mají dokumenty, nikoli občané. Předurčení pro doplnění ozbrojených sil s povinností vykonat vojenský výcvik na základě rozhodnutí vlády zákon zavádí další možnost dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti. Dále se zvyšuje atraktivita aktivní zálohy novými motivačními prvky a zlepšením podmínek. Jedná se zejména o náborový a stabilizační příspěvek a zlepšení podmínek pro poskytování výstrojních náležitostí. A konečně zákon novelizuje i kompetenční zákon, kterým se zřizuje nový institut poradce pro národní bezpečnost, čímž se naplňuje i programové prohlášení vlády.

Chtěla bych poděkovat za debatu na výboru pro obranu i tady na plénu Poslanecké sněmovny. Výbor pro obranu přijetí návrhu zákona doporučil. Na výboru pro obranu byly předneseny některé pozměňovací návrhy, většinu těchto pozměňovacích návrhů jsme za rezort Ministerstva obrany akceptovali, takže děkuji i za ty pozměňováky předkladatelům. A budu ráda, pokud náš návrh bude mít podporu i zde na plénu Sněmovny. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…