Ministryně Černochová: Zákon zavádí možnost dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti

09.02.2023 15:27

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 9. února 2023 k zákonu o obraně

Ministryně Černochová: Zákon zavádí možnost dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Krásné dopoledne, dámy a pánové.

Předkládám vám Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany. Návrh byl zpracován jako první -

Návrh byl zpracován jako první legislativní reakce na agresi Ruska na Ukrajině. Princip takzvané odložené potřeby, který se do branné legislativy prosadil v rámci reformy ozbrojených sil z roku 2002 byl touto agresí definitivně ukončen. Konkrétně se navrhované změny týkají možnosti ozbrojených sil zasahovat proti dronům nad našimi základnami, zlepšení přepravních schopností, to je zavedení například vojenského vlaku.

Dále to je umožnění výcviku ozbrojených sil v zařízeních státních podniků a příspěvkových organizací Ministerstva obrany. Dále to je modernizace využívání údajů pro účely obrany státu plně dle principu. Obíhat mají dokumenty, nikoliv občané.

V neposlední řadě je to předurčení pro doplnění ozbrojených sil s povinností vykonat vojenský výcvik na základě rozhodnutí vlády. Zákon zavádí další možnost dobrovolného, dobrovolného, převzetí výkonu branné povinnosti.

Dále se zvyšuje atraktivita aktivní zálohy novými motivačními prvky a zlepšením podmínek. Jak víte, aktivní zálohy fungují v tom systému velice dobře, ale je jich stále málo. Takže náborový a stabilizační příspěvek, dále zlepšení podmínek pro poskytování výstrojních náležitostí. Konečně zákon novelizuje i kompetenční zákon, kterým se zřizuje nový institut poradce pro národní bezpečnost, jímž se naplňuje programové prohlášení naší vlády. Tento zákon schválila vláda na svém zasedání dne 4. ledna 2023 a to usnesením číslo 1.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

Vážené kolegyně, kolegové, ráda bych zde ocenila spolupráci mých vládních kolegů a jejich resortů. Byla věcná a konstruktivní debata tak, jak si oblast obrany a bezpečnosti jako oblast životního zájmu republiky žádá a velmi pomohla ke zkvalitnění předkládaného návrhu zákona. Pevně věřím, že stejně věcná a konstruktivní bude debata a spolupráce i zde v Poslanecké sněmovně.

Závěrem mi dovolte odůvodnit návrh, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem zákona již v prvním čtení, tedy dle § 90 odstavce dvě, jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu. Činíme tak proto, že se jedná o opravdu naléhavou právní úpravu, která v reakci na zásadní změny bezpečnostního prostředí v Evropě vyvolanými invazí vojsk Ruské federace na území Ukrajiny vyžaduje urychlenou účinnost. Čas je velmi cenný a my potřebujeme začít realizovat změny, které nám tato novela umožní.

Děkuji vám za pozornost a za konstruktivní přístup k projednání. Byla jsem informována kolegy, že zástupci hnutí ANO budou devadesátku vetovat, takže samozřejmě budu žádat o zkrácení lhůty. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…