Ministryně Dostálová: Do Evropské komise byly odeslány žádosti o čerpání v hodnotě přes 65 miliard Kč

11.01.2018 20:11

Na jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) diskutovali ministři s premiérem Andrejem Babišem o pokroku v čerpání evropských dotací, přípravě příštího programového období i o revizi Dohody o partnerství.

Ministryně Dostálová: Do Evropské komise byly odeslány žádosti o čerpání v hodnotě přes 65 miliard Kč
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„V roce 2017 se nám podařilo zrychlit schvalování předložených projektů. Celkem se jich od začátku programového období podařilo schválit přes dvacet tisíc napříč všemi programy, a to nepočítám specifické projekty v zemědělství, kde jich je dalších sto tisíc. Ke konci prosince bylo přes 47 % prostředků z evropských fondů schváleno a smluvně vázáno pro konkrétní projekt a příjemce již začal s jeho realizací. Také jsme zrychlili proplácení – v celkovém evropském srovnání se nám podařilo poskočit o několik příček nahoru. K poslednímu prosinci byly do Evropské komise odeslány žádosti o průběžnou platbu v hodnotě přes 65 miliard Kč.“ shrnula pokroky v čerpání za minulý rok ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Na programu jednání byla také revize Dohody o partnerství, která je zastřešujícím dokumentem pro čerpání fondů ESIF sjednaná mezi ČR a Evropskou komisí definující podmínky a cíle čerpání. Revize byla projednána již na pracovním jednání Rady pro ESIF v polovině prosince minulého roku. Změny se týkaly například přesunu prostředků mezi jednotlivými cíli nebo byla nově zařazena podpora solárních kolektorů, tepelných čerpadel a větrných elektráren. Vládní představitelé prodiskutovali také průběh příprav dalšího programového období, které začne po roce 2020, zajištění personálních kapacit implementace ESIF v ČR a plán evaluací.
 
Rada pro ESIF je nadresortním odborným a poradním orgánem vlády ČR, který se pravidelně schází, aby prodiskutoval otázky týkající se evropských fondů. Jednání Rady předsedá premiér vlády Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová je její výkonnou místopředsedkyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…