Ministryně Dostálová: Navzdory pandemii se České republice i nadále daří čerpat z evropských fondů

01.09.2020 7:33

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (Rada ESIF) včera na svém pravidelném setkání projednala pokrok v čerpání evropských fondů. České republice se i nadále daří čerpat úspěšně - dohromady už programy vyhlásily více než tisíc výzev a českým příjemcům bylo vyplaceno 341 miliard korun, což činí téměř 54 % celkového množství vyjednaných prostředků pro období 2014-2020.

Ministryně Dostálová: Navzdory pandemii se České republice i nadále daří čerpat z evropských fondů
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

„S kolegy jsme projednali čísla aktuální ke konci července a můžeme říct, že koronavirová pandemie čerpání z evropských fondů nezpomalila. Úspěšným žadatelům bylo přislíbeno už skoro 88 procent celkové alokace tohoto programového období, což odpovídá 556 miliardám korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „V žebříčku čerpání evropské osmadvacítky si také vedeme dobře – Evropská komise nám již proplatila polovinu alokace a v žebříčku tak jsme na třináctém místě,“ dodala ministryně Dostálová.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

Ke konci července bylo vyhlášeno 1077 výzev s alokací dosahující skoro 804 miliard korun, přičemž nejvyšší finanční objem vyhlásily operační programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (313 výzev v objemu 170,5 miliard korun), Doprava (75 výzev v objemu 157,3 miliard korun) a Integrovaný regionální operační program (94 výzev v objemu 146,1 miliard korun).

U Evropské komise bylo zažádáno o proplacení částky přes 283 miliard korun, což představuje téměř 46 % celkové alokace. Téměř o tři čtvrtiny své alokace (konkrétně 74 % odpovídající 44,4 miliardám korun) už zažádal Program rozvoje venkova. O nejvíce peněz celkem požádaly Operační program Doprava (52,6 miliard korun) a Integrovaný regionální operační program (52,2 miliard korun).

Předmětem jednání Rady bylo také vyjednávání legislativy pro nadcházející programové období 2021–2027 a další témata spojená s čerpáním fondů EU po roce 2020: stav projednávání návrhu Víceletého finančního rámce, tzv. rozpočtu EU na období 2021-2027 a podmínky pro nový fond Nástroj obnovy po koronavirové krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích