Ministryně Dostálová: Praxí je netrpělivě očekávána zejména úprava předkupního práva

19.03.2020 1:23

Projev na 17. schůzi Senátu 18. března 2019 k občanskému zákoníku

Ministryně Dostálová: Praxí je netrpělivě očekávána zejména úprava předkupního práva
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte mi, abych stručně uvedla návrh novely právní úpravy bytového spoluvlastnictví obsažené v občanském zákoníku a zákoně č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev, který byl do Senátu postoupen Poslaneckou sněmovnou. V Senátu byl návrh zákona projednán Ústavně-právním výborem jako výborem garančním a tento výbor doporučil projednávaný návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Ráda bych tady zmínila, že tato úprava, na kterou se velmi dlouho čeká, je velmi významná pro řadu našich spoluobčanů. Záhy po přijetí nové právní úpravy byla teorií i praxí zaznamenána řada praktických i teoretických otázek spojených s aplikací ustanovení bytového spoluvlastnictví v praxi. Proto byl již od roku 2014 prováděn rozbor nových ustanovení a probíhala diskuse za účasti řady odborníků z teorie i praxe. Na základě těchto poznatků a po rozsáhlých jednáních byl ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti připraven předložený návrh, jehož cílem je zpřesnění některých ustanovení a docílení větší srozumitelnosti a jednoznačnosti textu. Praxí je přijetí úpravy netrpělivě očekáváno, zejména návrh na úpravu předkupního práva, která značně omezuje realitní trh a zejména převody spoluvlastnických podílů spolu s jiným předmětem vlastnictví může praxi jednoznačně pomoci. Tady jde zejména o nešťastná garážová stání. Stejně tak je nepochybně značně přínosné řešení přechodu dluhů, včetně dluhů za plnění poskytovaná s užíváním bytů, což dosud nebylo možné. V případě úprav bytových družstev je dlouho očekávanou změnou snížení většiny potřebné pro změnu stanov, pokud se jedná o změnu práv a povinností členů bytového družstva. Na rozdíl od stávajícího stoprocentního souhlasu všech členů družstva se o této změně stanov bude nově rozhodovat pouze prostou většinou členů přítomných na členské schůzi.

Rovněž se navrhuje snížit počet hlasů potřebných pro přijetí změny stanov v otázce podmínek, za nichž vznikne členovi družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu bytu. Stávající požadavek na souhlas všech členů družstva byl v praxi prakticky nesplnitelný. Návrh zákona se tedy věnuje zejména následujícím oblastem:

Úpravě předkupního práva, problematice stanov coby samotného dokumentu, nikoliv tedy jako součást prohlášení nebo smlouvy o výstavbě jako je tomu doposud, zjednodušení procesu přijímání změn prohlášení, precizace ustanovení o správě domu bez vzniku společenství vlastníků jednotek, změnám úpravy vzniku společenství, usnadnění prodeje jednotky vlastníka, který porušuje své povinnosti, a dále zpřesnění textu týkající se přechodu dluhu v souvislosti s převodem jednotky.

Určitě za povšimnutí stojí i přijatý pozměňovací návrh pana Michálka, to znamená povinnost oznámit krátkodobé pronájmy či úpravy bytu. Mimo sféru bytového spoluvlastnictví se v oblasti nájmu bytu zavádí možnost ujednat si smluvní pokutu pro případ porušování povinnosti ze strany nájemce. Věřím, že v souvislosti s těmito úpravami bude mnoho, mnoho našich spoluobčanů spokojeno, protože jenom co se týká úprav bytového spoluvlastnictví, se dotýká v ČR zhruba 65 000 společenství vlastníků jednotek, přičemž jejich počet meziročně vzrostl o tři procenta. V bytovém spoluvlastnictví je více než 1,5 milionů bytů.

Ráda bych vás tedy požádala o podporu v tom znění, jak bylo předloženo Poslaneckou sněmovnou, protože si myslím, že jde o velmi vyvážený návrh a jak už jsem říkala, mnoho lidí na to čeká, protože právě ta předkupní práva, ne nutnost notářských zápisů usnadní lidem život.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.