Ministryně Dostálová: Stavět načerno už se nevyplatí

24.02.2020 7:33

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová slibuje v novém stavebním zákoně přísnější postup proti stavbám bez povolení.

Ministryně Dostálová: Stavět načerno už se nevyplatí
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„Pokud začne někdo stavět načerno, tak mu bude stavba nekompromisně odstraněna,“ slíbila ministryně dnes při výjezdu do Ústí nad Labem, kam přijela se starosty a vedoucími stavebních úřadů diskutovat o připravovaném stavebním zákonu.

Současná situace, kdy nelegálně začíná stavět desetina stavebníků, je neudržitelná. Pokud úřady odstraní několik prvních případů, další stavebníci si již načerno stavět rozmyslí. U těch, kdo zahájí stavbu s příslušným povolením, ale odchýlí se od něho, bude stavba přerušena. Úřady jim však dají možnost chybu napravit. Se starosty MMR debatovalo ještě další možnost, a to stavěni v tzv. dobré víře. Pokud stavebník začne bez povolení, ale půjde o stavbu, kterou by úřad za normálních okolnosti povolil, bude nejspíše možné stavbu dopovolit. Stavebník by však musel počítat s pokutou. A ta nemůže být jen symbolická, ale musí se odvíjet od hodnoty stavby.

Nově navržené řešení černých staveb ulehčí hlavně obcím. Výkon rozhodnutí, kterým se nařizuje jejich zbourání, totiž nebudou zajišťovat obce jako dosud, ale přímo nová státní stavební správa. Demolici tedy nebudou obce platit ze svého rozpočtu, ale zaplatí ji stát. „Obce tyto úkony často nejsou schopny financovat,“ vysvětlila Dostálová. Podle návrhu nového stavebního zákona bude stát demolice provádět na své náklady, a pak je po hříšnících vymáhat.

Úřady přitom odhadují, že v Česku vzniká mnohem více černých staveb, než kolik jich řeší. V roce 2018 bylo v Česku řádně povoleno 70 211 staveb. Dalších 6 647 staveb získalo povolení dodatečně a u 397 staveb nařídily úřady jejich odstranění. Nejvíce se stavělo ve Středočeském kraji, povolení získalo 10 130 staveb a dalších 934 jich bylo povoleno dodatečně. Nejvíce nařízení o odstranění černé stavby bylo vydáno v Jihomoravském kraji a opět ve středních Čechách, a to 63.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.