Ministryně Maláčová: Je důležité čerpat zahraniční inspiraci s řešením problémů

21.07.2019 7:37

Ministryně Maláčová řešila problematiku práce a zaměstnanosti se španělským velvyslancem.

Ministryně Maláčová: Je důležité čerpat zahraniční inspiraci s řešením problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) přijala v prostorách Ministerstva práce a sociálních věcí španělského velvyslance pana Angel Lossadu Torres-Quevedo. Kromě úvodního seznámení byla tématem schůzky vzájemná výměna informací ohledně fungování trhu práce v ČR i ve Španělsku. Ministryně informovala velvyslance o obecné situaci na trhu práce, který dlouhodobě vykazuje velmi dobré výsledky například v oblasti celkové zaměstnanosti.

„Bylo mi velkou ctí přivítat na MPSV velvyslance Španělska pana Angel Lossadu Torres-Quevedo a diskutovat s ním o problematice trhu práce,“ řekla po schůzce Jana Maláčová. „Je důležité čerpat zahraniční inspiraci s řešením problémů, kterým v této oblasti můžeme čelit i vyměňovat si zkušenosti s evropskou legislativou, která zaměstnanost ovlivňuje,“ dodala ministryně.

Jedním z témat, kterému se diskuze věnovala, byla výměna zkušeností se zaměstnáváním mladých lidí, či čerstvých absolventů vysokých škol, které je pro Španělský trh práce zásadní výzvou. Diskuze se tak stočila i k programu Evropských záruk pro mladé, který tuto situaci řeší. V ČR se díky tomuto programu v loňském roce podařilo najít práci  či rekvalifikaci pro 12 900 mladých do 25 let. 

Ministryně Jana Maláčová s velvyslancem Torres-Quevedo dále hovořila o trhu práce z hlediska genderové vyváženosti. Hlavní výzvou pro Českou republiku v této oblasti  je nedostatek zařízení péče o děti a malá flexibilita pracovních úvazků. V důsledku toho musí být mnoho žen doma déle, než by si představovaly. Tato situace přispívá k rozdílům v odměňování mužů a žen.

Dalším důležitým záměrem, o kterém informovala Jana Maláčová španělského velvyslance, je snaha uzákonit pětitýdenní dovolenou - jde o součást tzv. employment balíčku návrhů - a návrhu sociální demokracie na zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hod. 

V Česku je evidováno 588 000 cizinců v postavení zaměstnanců. Z toho je 2 400 španělských občanů, přičemž většina z nich má pracovní místa vyžadující vyšší kvalifikaci. Další 410 občanů Španělska jsou osoby samostatně výdělečně činné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…