Ministryně Maláčová: Normální je pracovat a posílat děti do školy

11.07.2021 10:07 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k příčinám obchodu s chudobou

Ministryně Maláčová: Normální je pracovat a posílat děti do školy
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

Ve Sněmovně jsem rozvířila debatu o skutečných příčinách obchodu s chudobou. Výhodném kšeftu, který dostává lidi po celé zemi do neřešitelných problémů a na kterém vydělává mnoho politiků. Je před volbami, a tak se poslanci předhánějí v líbivých a jednoduchých řešeních! Hotový festival populismu! Dlouhodobě říkám, že sociální systém má fungovat jako trampolína. Když se dostanete na dno, sociální systém vám musí pomoci vyhoupnout se zpět do normálního života. Je v zájmu nás všech, aby trampolína fungovala... a já poslední tři roky tuto trampolínu buduji.

Protože normální je pracovat a posílat dětí do školy! Normální je dodržovat zákony, platit daně a pečovat o své okolí! Systém sociálních dávek proto má být přísný. Stát se musí zastávat slušných lidí, ale má také pomáhat lidem v nouzi. Pokud se topíte v problémech a chcete se z nich dostat, musíte pro to také něco udělat! Proto potřebujeme nejen cukr, ale i bič.

Chudoba a sociální vyloučení se ale nedá řešit jen přes dávky. Myšlenka, že tam se ubere, tam se přidá a všechny problémy zmizí, je úplně mimo. A v čem vidím řešení? Již před třemi roky jsem svůj návrh představila pod názvem 15 opatření boje s chudobou, který najdete ZDE. Některé kroky se podařily, ale jen MPSV to nevytrhne. Je potřeba, aby to řešila všechna ministerstva! Celá vláda! Návrhy, které se dnes řeší ve Sněmovně, zoufalou situaci ve vyloučených lokalitách nezlepší. Dokonce mám strach, že se to akorát obrátí proti úřednicím na Úřadech práce! Agrese se jen vystupňuje.

1. Základní problém představuje bydlení. Sociální demokracie jako jediná připravila zákon o družstevním bydlení, který zlevní byty až o 30 % a umožní výstavbu 15 tisíc bytů ročně. Potřebujeme dávky na bydlení nahradit státním bytovým fondem. Postupně. Ukončí se tak kšeftování s dávkami na bydlení. Tento fond musí také pomoci obcím ve vyloučených lokalitách vykoupit a opravit zdevastované byty.

2. Sociální práce a sociální prevence. Musíme zásadně posílit sociální práci na obcích. Ministerstvo to pod mým vedením dělá jako nikdy předtím a od příštího roku zásadně využijeme evropské peníze! Zde je klíčová povinnost lidí, co berou dávky, spolupracovat. Potřebujeme posílit pracovní a hygienické návyky, podchytit děti, aby smysluplně trávily volný čas a hlavně chodily do školy, zaměřit se na prevenci kriminality a prevence konzumaci drog, na schopnost udržet si bydlení apod.

3. Musíme také začít pracovat s dětmi z problematických rodin. Dát jim šanci dokončit základní školu a získat maturitu nebo vyučení. Toto považuji za to nejdůležitější. Musíme zajistit, aby všechny děti chodily do školy!

4. Velké zlo napáchaly exekuce. Před pár dny se konečně schválila změna zákona, která to nejhorší napraví. Potřebujeme ale také, aby se na školách učila povinně finanční gramotnost.

5. Lidé, kteří jsou zdraví, mají pracovat. Pokud práci nemohou najít, jsou tu veřejně – prospěšné práce nebo propracovaný systém rekvalifikací a sociální demokracie předložila zákon o sociálním podnikání. Ten pomůže najít práci a obživu skutečně všem, kdo pracovat chtějí. Důležité ale je, aby rostla minimální mzda! My sociální demokraté na příští rok navrhujeme navýšení na 18 tisíc Kč!

Takže jasně a stručně: dávky tu nejsou od toho, aby byly všespásné, ale aby lidi v problémech pomohly vrátit zpátky do normálního života jako když se odrazíte od trampolíny. K tomu je ale potřeba dodržovat pravidla hry a stát je tu od toho, aby tato pravidla jasně nastavil.

Toto je skutečná sociálně-demokratická politika.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.