Ministryně Maláčová: Tornádo nám ukázalo, že potřebujeme silný stát

27.06.2021 22:09 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k přírodní katastrofě na jižní Moravě

Ministryně Maláčová: Tornádo nám ukázalo, že potřebujeme silný stát
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

Dnes vám nepopřeji hezkou neděli, ale hodně sil.

Je mi jasné, že řada lidí po čtvrtečním řádění tornáda hezkou neděli mít nebude. Ani já ji nemám. Dnes jsem se šla projít, ale obraz té zkázy pořád nemůžu vymazat z hlavy. Je mi velmi líto obětí na životech.

V pátek brzo ráno už jsem byla na úřadu práce v Břeclavi. Vůbec si nedokážu představit, že bych tam nejela! Řadu věcí bylo nejlepší řešit přímo z místa, protože neustále padala telefonní síť i internet a nefungovala elektřina. Zajistili jsme mobilní úřady práce, od 9 hodin v každé obci naši pracovníci přijímali a okamžitě vypláceli žádosti o mimořádnou finanční pomoc až 58 000 Kč na osobu. Tyhle peníze slouží lidem k okamžité náhradě nezbytných potřeb nebo třeba na ubytování, na nákup úklidových prostředků a podobně. K dnešnímu odpoledni bylo vyplaceno 522 žádostí za celkem 8 078 100 Kč. V této částce je započítáno i Lounsko, kde se živel vyřádil v pátek a kde si mohou také lidé požádat úřad práce o pomoc. Cestou po Moravě jsem zajela ještě do domova pro seniory v Hodoníně. Domov znám, a když jsem viděla, jak je teď zničený, bylo mi do pláče. Za MPSV poskytneme domovu mimořádnou dotaci na rekonstrukci a další náklady, spojené s napáchanou škodou.

Mluvila jsem také s místními. Bylo na nich vidět, že jsou v hrozném šoku. Vlna solidarity, která se zvedla po celém Česku, je ale úžasná. Je skvělé, že lidé pomáhají, ať už finančně nebo osobně, ať to jsou profesionálové nebo dobrovolníci. Děkuji! Lidé po tornádu teď budou potřebovat všechnu energii na úklid trosek a alespoň základní opravu svých domovů. Určitě jim ulehčí, když budou mít postaráno o děti. Tohle jsme probrali v sociální demokracii a naše paní poslankyně Katka Valachová už organizuje pro stovku dětí z jihomoravských obcí bezplatný letní tábor.

Další pomoc od státu do postižených oblastí přijde. Tornádo nám, stejně jako pandemie, ukázalo, že potřebujeme silný stát. Doufám, že se teď nezačne politikařit, ale každý bude dělat svoji práci.

A s dneškem je spojená ještě jedna smutná událost. Právě dnes si připomínáme 71 let od zavraždění Milady Horákové. Prosím, nezapomeňme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…