Ministryně Marksová: Rodičů, kteří nemohou svým dětem platit školní obědy, přibývá

07.11.2015 10:59

Ministryně Marksová představila cíle nových operačních programů financovaných z evropských fondů.

Ministryně Marksová: Rodičů, kteří nemohou svým dětem platit školní obědy, přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Podpora zaměstnanosti, sociálních inovací i podpora osob a domácností ohrožených chudobou a sociálním vyloučením patří mezi hlavní cíle operačních programů financovaných z prostředků EU v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí. V programovém období 2014¬–2020 je v Operačním programu Zaměstnanost k dispozici 70 miliard korun. Dalších 750 milionů korun má pomoci prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci.

Podpora v rámci Operační ho programu Zaměstnanost ( OPZ ) směřuje k lidem znevýhodněným na trhu práce nebo na aktivity věnované sociálnímu začleňování. Jako první byla proto už v červnu vyhlášena výzva Záruky pro mladé, která cílí na nezaměstnané ve věku 15 – 24 let. Alokace této výzvy činí jednu miliardu korun.

„ Úřad práce ČR bude z těchto peněz financovat například odborné praxe,“ upřes nila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Jednou z velmi očekávaných výzev je výzva na vybudování a provoz dětských skupin, kterou vyhlá síme 11. listopadu,“ dodal a ministryně. Dosud vyhlášené výzvy v oblasti sociálního začleňování ve výši 13,3 miliardy korun směřovaly na neziskové organizace či poskytovatele sociálních služeb.

Cílem je pomoc i chudým, hendikepovaným a jinak znevýhodněným lidem, u nichž hrozí společenská izolace, a to jak s uplatněním na trhu práce, tak i rozvojem sociálních služeb. „Proces čerpání evropských peněz v novém programovém období se podařilo úspěšně nastartovat. Za šest měsíců po schválení Operačního programu Zaměstnanost již MPSV v yhlásilo celkem 38 výzev pro předkládání žádostí o podporu za 43,4 miliardy korun. To představuje 62 procent celkové alokace,“ uvedl náměstek ministryně pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera.

Resort v tomto programu plánuje do konce roku vyhlásit da lších zhruba 8 výzev za přibližně 2 miliardy korun. V šechny výzvy plánované k vyhlášení v daném roce jsou uveřejněny v harmonogramu výzev na www.esfcr.cz.

Projekty OPZ by měly podpořit přes 585 tisíc li dí. V Operačním programu Potravinové a materiální pomoci, financovaného z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám, se podpora soustředí na chudobou ohrožené rodiny s dětmi, na osoby bez domova nebo ve vážné sociální nouzi i na osoby ze sociálně vyloučenýc h lokalit. Pomoc je nefinanční povahy , formou bezplatné distribuce potravin a základního materiálního zboží . Z programu se mimo jiné plánuje zajistit dětem z nejchudších rodin pravidelnou stravu formou teplého oběda ve školních jídelnách a v předškolních zařízeních.

„Rodičů, kteří nemohou svým dětem platit školní obědy, přibývá. V současnosti jsou nejvíce ohroženi nezaměstnaností a možným pádem do chudoby hlavně matky samoživitelky a otcové samoživitelé, “ uvedla ministryně Marksová. Kolik bude z celkové částky vyhrazeno na pomoc dětem ohrožených chudobou, bude záviset i na zájmu krajů, školních zařízení a rodičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…