Ministryně Schillerová: Cílem novely zákona byla od počátku podpora výstavby

10.03.2019 8:37

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí. Jejím cílem je rozšířit stávající osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí v případě prvního úplatného nabytí vlastnického práva k jednotce v bytovém domě rovněž i na jednotky v rodinných domech.

Ministryně Schillerová: Cílem novely zákona byla od počátku podpora výstavby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

„Poslanci schválili novelu, díky níž se rozšíří okruh majitelů novostaveb, kteří budou osvobozeni od tzv. nabývací daně. Nově budou od daně osvobozeni i první nabyvatelé jednotek v rodinných domech,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. „Cílem této předlohy byla již od počátku podpora výstavby nových bytů a rodinných domů,“ řekla Alena Schillerová.

Novela reaguje na vzrůstající trend vymezování jednotek v rodinných domech. Jedním z důvodů pro nárůst těchto staveb je rozhodnutí o stavební uzávěře nebo skutečnost, že v některých oblastech je povolována výstavba pouze rodinných domů. Záměrem novely je sjednocení osvobození jednotek vymezených dle stavebních předpisů v bytových domech a rodinných domech.

V současné době je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je stavba rodinného domu, a k jednotce zahrnující byt a s ním užívanou garáž, sklep nebo komoru, která se nachází v bytovém domě. Vyplývá to ze zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí. Ministerstvo financí v poslední době zaznamenává podněty pro osvobození jednotek vymezených v nově vystavených rodinných domech, nabytí těchto jednotek však od daně osvobozeno dnes není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.