Ministryně Schillerová: Jde o jeden z legislativních návrhů v rámci balíčku Fit for 55

05.11.2021 11:28

Projev na 17. schůzi Senátu 5. listopadu 2021 k návrhu směrnice Rady, kterou se mění struktura rámcových předpisů Unie o zdanění energetických produktů a elektřiny.

Ministryně Schillerová: Jde o jeden z legislativních návrhů v rámci balíčku Fit for 55
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Alena Schillerová

Dobrý den, děkuji za slovo, pane předsedo. Tak jsem tu zas po týdnu. Děkuji a dovolte, abych vás seznámila s návrhem směrnice Rady, kterou se mění struktura rámcových předpisů Unie o zdanění energetických produktů a elektřiny.

Jde o jeden z legislativních návrhů v rámci balíčku Fit for 55, který má v souladu s evropským právním rámcem pro klima výrazně přispět ke snížení cíle Unie snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % v porovnání s rokem 1990. V souladu s tímto cílem návrh restrukturalizuje EU minimální sazbě daně energetických produktů tak, aby odrážely, energetickou, environmentální a klimatickou politiku EU a nastavuje mechanismus nárůstu těchto sazeb v čase podle vývoje spotřebitelských cen v EU.

Návrh rovněž reviduje některé neopodstatněné daňové výjimky, kterou vedou k motivaci spotřebovávat zejména fosilní paliva. Nad rámec toho návrhu obsahuje i řadu úprav reagujících na vývoj trhu s energiemi. Jedná se např. o aktualizaci některých definic, zahrnutí nových energetických produktů do působnosti směrnice nebo o aktualizaci výčtu energetických produktů podléhajících sledování pohybu.

Transpoziční lhůta je navrhovaná k 1. lednu 2023. Zároveň jsou z objektivních, sociálních a energetických důvodů v některých případech stanovena přechodná období. Dovolte mi rovněž vás stručně seznámit s rámcovou pozicí, kterou k návrhu zaujala vláda dne 13. října tohoto roku. Česká republika odmítá návrhy, které by mohly vést ke zvyšování cen energetických produktů a elektřiny, zvláště když se rostoucí cena těchto statků promítne do zvýšení cen výstupu ostatních segmentů ekonomiky. Dále odmítá navyšování EU minimálních sazeb daně, provázanost EU minimálních sazeb daně u jednotlivých energetických produktů a elektřiny s ohledem na jejich environmentální vlastnosti, indexaci EU minimálních sazeb, rozšiřování předmětu zdanění o nové energetické produkty, revizi současných povinných i fakultativních osvobození od daně, pokud výsledkem má být přesun položek z oblasti osvobození do oblasti zdaňované. Přijímání delegovaných aktů Komise v daňové oblasti a navrhovanou transpoziční lhůtu, která nezohledňuje ekonomickou situaci.

Česká republika podporuje flexibilitu v oblasti daní, aby mohla pružně reagovat na vývoj ekonomiky, zohlední spotřebu domácností a podniků. A aby byl návrh založen pouze na článku 113 smlouvy O fungování EU, který je jediným správným právním základem v daňové oblasti.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

23:07 Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.