Ministryně Schillerová: Kurzarbeit má podpořit práci a reálný ekonomický výkon

25.09.2020 11:23

Vláda se na dnešním mimořádném jednání dohodla na podobě a parametrech trvalého kurzarbeitu. Ten bude fungovat jako dlouhodobá podpora zaměstnanosti a podnikání, která bude aktivována v případě reálné potřeby formou nařízení vlády v případech závažného ohrožení ekonomiky státu nebo jejího odvětví. Opatření bude zakotveno do zákona o zaměstnanosti. Jeho novelu vláda projedná v pátek tohoto týdne.

Ministryně Schillerová: Kurzarbeit má podpořit práci a reálný ekonomický výkon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Zatímco hlavním cílem končícího programu bylo udržení zaměstnanosti v době uzavření ekonomiky, nové opatření má naopak podpořit práci a reálný ekonomický výkon,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Principem kurzarbeitu je, že stát bude moci převzít část nákladů zaměstnavatele spojených s jeho zaměstnanci (výplata, pojistné) v případě tzv. překážek v práci. Zaměstnancům bude finanční prostředky poskytovat Úřad práce prostřednictvím zaměstnavatele. Parametry návrhu trvalého kurzarbeitu jsou následující:

  • Rozsah překážek v práci činí 20-80 % pracovní doby (tj. 1 až 4 dny v týdnu) u každého podpořeného zaměstnance.
  • Příspěvek státu za dobu nepřidělování práce činí 70 % předchozí čisté mzdy. Po celou dobu podpory je její výše konstantní. Maximální částka je na úrovni průměrné mzdy v národním hospodářství.
  • Podpůrčí doba činí až 12 měsíců u každého podpořeného zaměstnance.
  • Zaměstnavatel hradí za dobu nepřidělování práce pojistné na zdravotní pojištění v plné výši. Pojistné na sociální pojištění platí z částky odpovídající 70 % čisté mzdy.
  • Po dobu přidělování práce (tj. v době, kdy kurzarbeit není aktivní) běží standardní režim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.