Ministryně Schillerová: Prosím vás, propusťte EET do druhého čtení

13.02.2019 13:41

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 2. 2019 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o evidenci tržeb a zákon o dani z přidané hodnoty

Ministryně Schillerová: Prosím vás, propusťte EET do druhého čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, já už jsem za toho tři čtvrtě roku tady řekla asi všechno, ty argumenty se z velké část opakují. Takže mi dovolte zareagovat jenom na ty, kde snad mám pocit, že možná zaznělo něco nového. Ono toho opravdu nezaznělo mnoho nového, ale kde cítím, že bych měla něco říci.

K analýze pirátské strany. Já předpokládám a doufám a věřím v to, že se podaří posunout zákon do druhého čtení a že dostanu prostor k tomu účastnit se, já aktivně se budu účastnit všech garančních výborů, tam, kam bude přikázána tato novela, a budeme se o těch věcech bavit podrobně. Nicméně Piráti nepředložili žádnou konkrétní alternativní analýzu. To znamená, že jde toliko o kritiku a výtky k odhadům Ministerstva financí. Samozřejmě to nemění nic na tom, že jsem připravena o nich konstruktivně debatovat v rámci odborné diskuze na výborech. (V sále je veliký hluk!)

Pirátské připomínky tvrdí, že se při odhadech MF vycházelo z reálného růstu ekonomických veličin...

Já se omlouvám, ale dneska to asi hlasově nedám...

Děkuji pane předsedo.

Pirátské připomínky, že se při odhadech MF vycházelo z reálného růstu ekonomických veličin, což by bylo samozřejmě špatně, kdyby to tak bylo. Ale ono to tak není. MF vycházelo z nominálního růstu a DPH se takto standardně kvantifikuje. To znamená, že pirátské připomínky považují za vhodnější kvantifikaci použití veličiny tzv. hrubé přidané hodnoty, tento agregát však méně koresponduje se základem DPH, tzn. jeho použití je nevhodné.

Samozřejmě že je složité odhadovat růsty jednotlivých odvětví, zvláště také poté, co nám fungují jenom dvě vlny. Je určitě něco správného na argumentaci, že by byla statistická metoda... nebo rozsáhlé statistické šetření přímo u subjektu by bylo pravděpodobně velmi, minimálně, zajímavé, ale znamenalo by to samozřejmě vedle přímých nákladů státu i zatížení všech zkoumaných subjektů. Já mám podrobnou analýzu a jsem připravena o ní debatovat na odborných výborech.

Teď jenom v rychlosti k několika málo věcem, které tu zazněly, a pořád je to dokola. Ústavní soud nezrušil třetí a čtvrtou vlnu. Dal prostor rozmyslet si výjimky. Zrušil pouze nařízení vlády. Sankce - jenom pro vaši informaci a předložím na výborech přesnou statistiku - co se týče zákona o EET, byla uložena pouze u jedné třetiny pochybení. Dvě třetiny orgány Finanční a Celní správy řešily napomenutím nebo domluvou na místě. To znamená, ten citlivý přístup, po kterém se volá, tady je.

Co se týče novely, tak ta novela zavádí systém, nový systém offline pro ty nejmenší živnostníky, kteří o něho požádají a splní podmínky a nijak je to nezatíží. To znamená, účtenky si mohou vyzvednout na kterémkoliv územním pracovišti a v podstatě už dnes ti, co nemají EET, na požádání, půjdete-li dámy ke kadeřnici, vám kadeřnice musí dát účtenku a průběžně musí zasílat evidenci příjmů. To jsou věci, které v podstatě už dnes dělají.

O důvěrnosti dat nebudu mluvit. Máme tady speciální pracoviště. Je tam dvacet úředníků, kteří mají prověrku NBÚ a kteří jediní se dostanou ke všem údajům z kontrolních hlášení a z EET. A v agregované podobě je poskytují potom k využití pro kontrolní činnost Finanční a Celní správě. To znamená, že důvěra dat je pro nás absolutně alfa a omega a neprokázal nikdo, že by tomu bylo jinak. Ani historicky. Nikdy nebyla žádná data, nebylo prokázáno, že by byla zneužita nebo nějakým jiným způsobem využita. Znova opakuji, koho vás zajímají náklady, najdete je na webových stránkách etrzby.cz. Žádný nárůst úředníků nebude. Na dotaz opakuji po několikáté. Pro kontrolní činnost EET se nabralo tři sta úředníků Finanční správy a sto úředníků Celní správy.

A ještě malá poznámka, pane poslanče Skopečku, opět jsem to říkala několikrát a opět, jestli máte zájem, najdete to na webových stránkách Ministerstva financí. Světová banka - a teď mluvím za část Doing Business, která se týká činnosti resortu Ministerstva financí - už od roku 2016 vykazuje zlepšené výsledky, posouváme se na lepší příčky. V rámci V4 jsme na nejlepším místě z hlediska administrativní náročnosti, a to dokonce i za rok 2017, kdy už fungovalo pro určitý segment, to znamená pro první vlnu EET.

Samozřejmě, že my pracujeme jak na snižování daňových úniků - podívejte se na data Evropské komise, co se týče VAT Gap, kam jsme se posunuli, a vůbec neuvádím naše odhady, říkám - čísla Evropské komise, jak snižujeme VAT Gap. Od roku 2014 srovnání, máme čísla Evropské komise za rok 2014 a za rok 2016. Máte tam šest procentních bodů. To je obrovský úspěch. A samozřejmě ta data se zlepšují dál. Pracujeme na zjednodušení daní. Máme projekt Daně, nebudu vůbec tady naskakovat na rétoriku. Řekla jsem to v médiích několikrát, jestli kdo přišel s čím. My máme ve vládním prohlášení paušální daň a je to jedno. Tak se spojme a prosaďme ji společně. Je to dobře pro naše živnostníky. A my do toho půjdeme.

Poslední. Dovolte mi poslední trošku povzdechnutí. Prosím vás, propusťte EET do druhého čtení. Dejte šanci Asociaci českého tradičního obchodu, která zastupuje 7 000 prodejen. Dejte šanci Asociaci malých a středních podnikatelů, která zastupuje 260 000 podnikatelských subjektů. Dejte šanci Svazu obchodu a cestovního ruchu, která zastupuje 6 000 podnikatelů, Asociaci hotelů a restaurací, zastupující 1 500 podnikatelů a Svazu průmyslu a dopravy, která zastupuje 11 000 podnikatelů, ať se dostaví jejich zástupci na výbor garanční, kam bude přikázána novela, pokud ji propustíte do druhého čtení. Ať vám řeknou svoje zkušenosti se zavedením EET v první a druhé vlně. Tyto všechny svazy spolupracovaly na novele, podporují a tuto účast mi nabídly a přislíbily.

A na závěr mi dovolte, abych se podělila o jeden velmi silný zážitek, který jsem zažila před třemi týdny v Olomouci na akci SAMOŠKA - možná jste to někdo už slyšeli v médiích - kde jsem byla po dvou letech, před dvěma lety, když se zavádělo EET a nyní po dvou letech. Sedělo tam čtyři sta zástupců maloobchodních prodejen, kteří všichni už mají téměř rok EET. Moderátor se jich spontánně zeptal - kdo je proti EET? Zvedlo se pět rukou. Pak se ptal - komu je to jedno? Zvedli se asi čtyři. Kdo podporuje EET? Zvedl se zbytek. To znamená, maloobchodní prodejci, kteří mají EET a seděli tam, tak zvedli ruku, že podporují EET, ale současně na mě volali - ale pro všechny, prosím. Pro všechny. Takže dejte šanci této novele. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…