Ministryně Schillerová: Rozpočtové provizorium je hazard s budoucností této země

03.12.2021 13:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rozpočtovému provizoriu.

Ministryně Schillerová: Rozpočtové provizorium je hazard s budoucností této země
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně Alena Schillerová

Teď a tady chci vyvrátit a upřesnit nepravdivé a zavádějící informace budoucí vládní koalice o rozpočtovém provizoriu, v kterém nás nová vláda chce “podusit” až do konce března 2022.

Rozpočtový výbor Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, jak jste možná ve středu zaznamenali, díky většině hlasů pětikoalice vyřadil projednávání státního rozpočtu z programu příští schůze. Prakticky to znamená, že se státní rozpočet na rok 2022 začne na plénu Sněmovny projednávat až příští rok. Tím pádem je dnes už naprosto jasné, že Česká republika směřuje do rozpočtového provizoria.

Chci velmi důrazně upozornit, že to není dobrá zpráva. Má to několik různých dopadů. V první řadě je ohroženo vyplácení covidových programů. Zbrzdí se také investice. Nemůže být čerpána vládní rozpočtová rezerva, která je přes 6 miliard a mohla pomoci v pokrytí covidových programů začátkem příštího roku. Nebude se moci sáhnout na neutracené peníze státu z minulých let, tzv. nespotřebované výdaje. Jsou ohroženy rovněž platy ve veřejném sektoru, jejichž navýšení jsme pojistili schválením nařízení vlády! Takže policisté, hasiči, sociální pracovníci a další profese, které zejména v době epidemie jedou na 150 procent, mohou kvůli rozpočtovému provizoriu přijít o 1400 korun měsíčně, schválených naší vládou. Stejně tak učitelé by se mohli rozloučit se schválenými 3,5 procenty k platu.

Pětikoalice má podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny na předělání celého rozpočtu maximálně 30 dnů a musí konečně zcela jednoznačně upřesnit, KDE konkrétně - kolonku po kolonce - seškrtá slibovaných 80 miliard korun.

Rozpočtové provizorium je - nejen podle mého názoru - hazard s budoucností této země a do role rukojmích se dostávají především ti, které bychom měli naopak nejvíc chránit: lidé, kteří od státu oprávněně očekávají rychlou covidovou pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu