Ministryně Schillerová: Růst platů bude diferencován podle profesí

03.09.2018 14:20

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2019

Ministryně Schillerová: Růst platů bude diferencován podle profesí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Ministerstvo financí v pátek předložilo vládě návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2019. Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1505,3 mld. Kč, příjmy 1465,3 mld. Kč a schodek 40 mld. Kč. Oproti původním předpokladům došlo na základě aktuální makroekonomické predikce ke snížení plánovaného salda o 10 mld., a to v důsledku zvýšení očekávaného vývoje mezd a platů v ekonomice ze 7,7 % na 9,3 % pro rok 2018 a z 6,5 % na 8,3 % pro rok 2019.

Prioritami státního rozpočtu na výdajové straně jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a platová politika vlády. V důsledku rekordní valorizace dochází k podstatnému zvýšení výdajů na důchody (+37,8 mld. Kč). Významným způsobem se navyšují prostředky do školství (+28,6 mld. Kč), dopravní infrastrukturu (+10,8 mld.), na opravy kulturních památek či výdaje na podporu sportu. Kapitálové výdaje z národních zdrojů vzrostou o 21 mld. Kč a dosáhnou celkové výše 79,6 mld. Kč, v tom např. výdaje do oblasti regionální infrastruktury 3,2 mld. Kč, do opatření v oblasti životního prostředí 3 mld. Kč, výdaje do oblasti zemědělství 6,8 mld. Kč. Společně s penězi z evropských fondů půjde na investice celkem 122,2 mld. Kč.

Výdaje na platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu vzrostou o 29,82 mld. Kč, na celkových 282 mld. Kč včetně příslušenství a peněz z EU a FM. Pokud jde o objem prostředků na platy v oblasti regionálního školství, dojde k jeho navýšení u pedagogů o 15 % a nepedagogických pracovníků o 10 %. U ostatních pracovníků se nejvyšší procentuální nárůst bude týkat civilních zaměstnanců státních zastupitelství (15,9 %) a soudů (13,9 %). Cílem je, aby průměrný měsíční plat těchto zaměstnanců dosáhl hranice 30 000 Kč.

Pokud jde o rozdělení platového růstu mezi tarifní a pohyblivou složku platu, tarifní platy učitelů vzrostou o 10 %, tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů o 2 % (a zároveň minimálně o 2 000 Kč vzroste rizikový příplatek) a tarifní platy ostatních zaměstnanců placených ze státního rozpočtu vzrostou o 5 %.

„Mám radost, že se vláda dohodla na kompromisní variantě růstu platů. Platy neporostou plošně, jejich růst bude diferencovaný ve výši 7,3 až 15,9 % dle jednotlivých profesí. Dnes jsme zasedli k jednacímu stolu se zástupci odborů a jsem ráda, že i s nimi se nám podařilo dosáhnout shody,“ uvedla po pátečním jednání ministryně financí Alena Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy