Ministryně Schillerová: Schodek státního rozpočtu 40 miliard korun bude dodržen

04.09.2019 14:32

Ministerstvo financí vyhodnocuje pokladní plnění státního rozpočtu průběžně. Na základě analýzy dosavadního vývoje je přesvědčeno, že rozpočtovaný schodek nebude překročen.

Ministryně Schillerová: Schodek státního rozpočtu 40 miliard korun bude dodržen
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Přestože za sebou máme teprve dvě třetiny roku, příspěvkovým organizacím bylo vyplaceno přes 78 % rozpočtu, neziskovým organizacím přes 80 % rozpočtu, územním samosprávným celkům 83 % transferů. U těchto transferů lze tedy v poslední třetině roku očekávat zpomalení jejich realizace. V tuto chvíli proto neexistuje důvod, proč jednotlivým kapitolám krátit rozpočtované alokace. To by přispívalo k nežádoucímu podsekávání ekonomického růstu, což je praxe, která se v relativně nedávné minulosti ukázala jako chybná.

Co se týče úspor v provozní oblasti, připomínáme, že Ministerstvo financí již v rozpočtu na letošní rok prosadilo úspory například v personální oblasti (redukce tzv. mrtvých duší ve veřejné správě), a v tomto trendu bude pokračovat i nadále, například 10% úsporou v provozní oblasti v rozpočtu na rok 2020 či prostřednictvím novely zákona o rozpočtových pravidlech, která představuje systémové řešení čerpání prostředků na neobsazená místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace