Ministryně Schillerová: Úprava umožní vracení vylitého piva do režimu podmíněného osvobození od daně

26.11.2020 14:53

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 26. listopadu 2020, návrh změny zákona o spotřebních daních.

Ministryně Schillerová: Úprava umožní vracení vylitého piva do režimu podmíněného osvobození od daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi uvést ve stručnosti návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů. Dále budu hovořit už jenom o spotřebních daních.

Návrh zákona reaguje na současnou situaci, kdy pivo není možné s ohledem na vládní opatření k zabránění šíření koronaviru distribuovat do uzavřených restaurací, hotelů a obdobných zařízení. A naopak je nutné ho s ohledem na tato opatření a na povahu tohoto výrobku z uvedených provozoven vracet zpět do režimu podmíněného osvobození od spotřební daně za účelem jeho likvidace či přepracování, což je samozřejmě spojeno se vznikem nároku na vrácení spotřební daně.

Možnost vracení již zdaněného piva do daňových skladů byla do zákona o spotřebních daních vložena již během jara zákonem, který schválila i tato Poslanecká sněmovna v souvislosti s koronavirem. A tato v současné době účinná úprava však umožňuje vracení piva do daňových skladů pouze do 31. prosince 2020. A vzhledem k přetrvávající situaci spojené s výskytem koronaviru je nezbytné prodloužit toto opatření i po 31. prosinci 2020.

Protože v současné době není možné objektivně dopředu odhadnout vývoj epidemiologické situace a tedy zda zdaněné pivo bude do konce tohoto kalendářního roku beze zbytku spotřebováno, případně zlikvidováno, rovněž tak nelze odhadovat vývoj v novém roce. A z toho důvodu předkládám jménem vlády tento návrh, aby bylo možné vracet piva do režimu podmíněného osvobození od spotřební daně i nadále a časově to neomezovat.

Z pohledu podnikatelského prostředí přinese navrhovaná úprava zvýšení právní jistoty subjektů, administrativní zjednodušení celého procesu a umožní vracení piva do režimu podmíněného osvobození od daně. Prostě je potřeba, aby to vylité pivo se pod dohledem celní správy od té daně osvobodilo a daň se vrátila. Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.