Ministryně Valachová: Je zejména na odpovědnosti univerzity, aby neztratila akreditaci

10.12.2015 21:16

Odpověď ministryně na interpelaci Petra Bendla na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 10. 12. 2015 k záležitosti Univerzity Jana Amose Komenského a nedostudování učitelů:

Ministryně Valachová: Je zejména na odpovědnosti univerzity, aby neztratila akreditaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Jenom bych chtěla připomenout, že situace nyní z hlediska platného práva je taková, že stanovisko Akreditační komise je pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy závazné. Z hlediska řízení v návaznosti na stanovisko Akreditační komise a pozice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy tady jsme jako vláda učinili změnu a předložili do Poslanecké sněmovny, je obsažena v novele vysokoškolského zákona, která tady vlastně odstraňuje to, co pan poslanec Bendl shrnul do zkratky, že jsem to tedy byla já, kdo rozhodl "v neprospěch" studentů Univerzity Jana Amose Komenského.

Potom bych chtěla zmínit, že samozřejmě je zejména na odpovědnosti univerzity, aby neztratila akreditaci. Nicméně já jsem se od počátku, když jsem byla konfrontována s touto situací snažila zajistit možnost dostudování studentů a studentek UJAK. Mohla jsem vycházet jenom z toho, co mně právní řád umožňuje. Nebudu opakovat to, co bylo opakovaně zveřejněno z hlediska množství míst zajištěných na našich vysokých školách a univerzitách, protože jejich hlavní problém byl v tom, že z hlediska přímé návaznosti se podařilo zajistit pouze 150 míst, kdežto ta situace z hlediska učitelských profesí se týkala 500 studentů a studentek. Následně Univerzita Jana Amose Komenského reagovala tím, že požádala Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o vyjádření se k možnosti dostudovat na slovenské vysoké škole Katolická univerzita v Ružomberku. My jsme obratem reagovali a zajistili jsme u slovenského Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy kladné stanovisko v tom smyslu, že se jedná o studijní program, který z hlediska našich kvalifikačních předpokladů je vyhovující, a jsme připraveni po ukončení studia na této univerzitě uznávat dosažené vzdělání. Podle našich informací se do Ružomberku přihlásilo 434 lidí, z hlediska té možnosti, kterou jsme zajistili my na našich vysokých školách a univerzitách jako Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy po dohodě se všemi pedagogickými fakultami, máme informace, že se tedy hlásí řádově desítky studentů. Ono to i odpovídá vlastně množství těch lidí, co preferovali dostudování na dané univerzitě v Ružomberku.

Co se týká toho, jak se to slučuje s prioritami vlády, tak my z hlediska právě profesního rozvoje učitelů máme připraven kariérní řád. Já ho předložím na počátku roku.

Ten bude řešit profesní rozvoj a osobnostní růst učitelů. Co se týká situace, která teď nastala, tak jenom chci říct a připomenout, že na doplnění kvalifikačních předpokladů bylo vyčleněno dohromady deset let. Kolegové a kolegyně, kteří jsou v tuto chvíli na Univerzitě Jana Amose Komenského, zahájili z hlediska výjimky, kterou zákon umožňuje, včas studium, s tím, že z hlediska jejich právní jistoty nyní v těch pracovněprávních vztazích jsme na to zareagovali tak, že jsme vydali stanovisko, že podle našeho soudu, že pokud takto bylo jejich studium přerušeno z hlediska ztráty akreditace, tak pokud naváží v přiměřené době z hlediska materiálního, tak bude nadále jejich status pokládán za takový, že toto splnili. To znamená, splnili výjimku, zahájili v té předpokládané době.

Z hlediska případné kritiky studentů a studentek, že někteří z nich v tuto chvíli čelí hrozbě výpovědi, tak jenom chci říct, že my komunikujeme s danými studenty a studentkami, prověřujeme tu situaci individuálně. A jenom chci obecně říct, že otázka jejich kvalifikovanosti nebo nekvalifikovanosti se nijak nezměnila postupem Akreditační komise, protože oni už i tak z hlediska výjimky byli pokládáni za učitele, kteří sice nemají kvalifikační předpoklady, ale mohou realizovat přímou vyučovací povinnost. Takže ani tady jsme do jejich statusu nezasáhli jako Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nicméně nám na nich záleží a tyto situace prověřujeme, ty konkrétní. Jsou to jednotky případů a řešíme je.

Co se týká obecně kvalifikačních předpokladů a vy jste říkal školský zákon, teď nevím, jestli jste měl na mysli, jak říkám: novela vysokoškolského zákona už řeší Akreditační komisi, bude tedy Národní akreditační úřad, který bude uvnitř Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a budou tam tedy rozhodování v instancích, takže to je reflexe legislativní na tu situaci, která je kritizována z hlediska stávající platné právní úpravy a postavení Akreditační komise. A pokud máte na mysli novelu školského zákona a možnosti, jak bychom případně mohli reagovat na tu situaci z hlediska Univerzity Jana Amose Komenského, tak tam v tuto chvíli nic takového neplánuji. Nicméně, nicméně, ale to nesouvisí nijak s Univerzitou Jana Amose Komenského, (Upozornění předsedajícího na čas.) jsem připravena k věcné debatě z hlediska celkového nastavení kvalifikačních předpokladů a výuky speciální pedagogiky na našich fakultách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.