Ministryně Válková: Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízeních

22.03.2014 9:42

Jak jsem se krátce po mém jmenování do funkce ministryně spravedlnosti opakovaně v médiích vyjádřila, považuji otázku řešení nepřiměřených nákladů v exekučním řízení za jednu ze svých priorit, zejména pokud jde o rychlost řešení tohoto problému.

Ministryně Válková: Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízeních
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Přesto zaujímám k poslanecké iniciativě ve věci odměn advokátů u bagatelních pohledávek v exekučním řízení, byť jde nepochybně o dobrý úmysl, neutrální postoj. Jsem totiž toho názoru, že věc je třeba řešit komplexní novelizací příslušných předpisů a nikoli jen dílčí změnou.

V této věci chci připomenout, že současná vláda se v souladu s koaliční smlouvou a se svým programovým prohlášením zavázala k předložení komplexního vládního návrhu změn předmětné právní úpravy.

Ministerstvo spravedlnosti již aktivně přistoupilo k hledání řešení a ve spolupráci s neziskovým sektorem (Člověk v tísni) i profesními organizacemi (Česká advokátní komora, Exekutorská komora) intenzivně pracuje na změně vyhlášky o advokátních tarifech, stejně jako na odpovídající změně občanského soudního řádu i exekučního řádu.

V případě advokátního tarifu by mělo dojít k novému normování odměn, když u tzv. bagatelních sporů (do výše 10 000 korun) se bude sazba odměny advokátů pohybovat v řádu sta korun za jeden úkon. Rovněž se sníží paušální náhrada hotových výdajů a bude nastaven strop, tedy maximální množství hrazených úkonů. Toto výrazné snížení odměn advokátů se velmi významně promítne v celkových nákladech za exekuční řízení.

Očekávám, že výše uvedené změny budou dle Plánu legislativních prací vlády předloženy vládě k projednání v dubnu tohoto roku.

prof. JUDr. Helena Válková, CSc., ministryně spravedlnosti ČR

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …