Ministryně Válková: Stovky hodin příprav nás dovedly k dobrému výsledku

07.02.2015 10:00

Zástupci vlády se dohodli s vrcholnými představiteli justice na řešení doplatků platů soudců a státních zástupců

Ministryně Válková: Stovky hodin příprav nás dovedly k dobrému výsledku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Na pátečním jednání, které iniciovala ministryně spravedlnosti Helena Válková, došlo ke kompromisu v otázce dorovnání platů soudců a státních zástupců v návaznosti na rozsudek Nejvyššího soudu. Zástupci vlády a justice se dohodli, že ministryně spravedlnosti předloží na pondělní jednání vlády návrh usnesení, na základě kterého by všichni soudci a státní zástupci dostali zpětně doplacenu částku dorovnávající platovou základnu za roky 2012, 2013 a 2014 tak, jak ji ve svém rozsudku vymezil Nejvyšší soud. Podle předběžných propočtů Ministerstva spravedlnosti by šlo v souhrnu o finanční prostředky ve výši 1,2 miliardy korun.

Podmínkou dohody o narovnání je, že soudci a státní zástupci neuplatní své nároky soudní cestou a již podané žaloby vezmou zpět.  

Zástupci vlády a vrcholní představitelé justice dnes ocenili především konstruktivnost jednání a nalezení kompromisu. „Mám radost, že stovky hodin a příprav právních a ekonomických analýz nás nakonec dovedly k dobrému výsledku,“ komentovala výstup z dnešního jednání ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Ministr kultury Daniel Herman, který se jednání rovněž zúčastnil, vyzdvihl zejména vyjednávací schopnosti ministryně spravedlnosti: „Paní ministryni se podařilo zachránit ze státního rozpočtu nemalou částku finančních prostředků. Vzdávám kompliment za profesionalitu a citlivost, s jakou tohoto výsledku dosáhla,“ uvedl během tiskové brífinku.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier zdůraznil, že nedořešená otázka platů soudců a státních zástupců je pozůstatkem politiky předchozích politických reprezentací, jež nedůsledně naplňovala zejména judikaturu Ústavního soudu.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvitovali, že se historicky poprvé podařilo mezi mocí výkonnou a soudní otázku platů soudců a státních zástupců nejenom společně projednat, ale dojít i ke konkrétnímu řešení. Oba předsedové tento krok ohodnotili jako „obnovení vzájemné důvěry“. Zároveň vyjádřili přesvědčení, že většina soudců bude dohodu respektovat.

Obdobně situaci vnímá i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který byl již před dnešním jednáním ubezpečen vedoucími státními zástupci, že v případě nalezení kompromisu lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že řadoví státní zástupci nebudou podávat soudní žaloby.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.