Molnár (ČSSD): Je investice utrácením? Mají policisté jezdit vraky?

14.01.2020 18:34

Sociální demokracie se rozhodla jít do vlády. Soupis jejích úspěchů a splněných položek volebního programu roste měsíc od měsíce. Je to dobře.

Molnár (ČSSD): Je investice utrácením? Mají policisté jezdit vraky?
Foto: pribram.cz
Popisek: Juraj Molnár

Vláda je úspěšná a sociální demokracie v ní plní důstojnou roli a plní vzhledem k okolnostem maximum možného. Jenže opozici to není dost, vláda prý projídá zítřky a nešetří. Ano, to je snadné říct. Ale ukázat, kde vzít peníze navíc, to už se nikomu nechce. Cesty jsou jen dvě: snížit výdaje nebo zvýšit příjmy. Sociální demokracie navrhuje zvýšení příjmů státního rozpočtu například sektorovou daní. Zatím se tomuto návrhu nedostává slechu.

To ale nemění nic na tom, že Česká republika má prorůstové rozpočty, ačkoliv stále navrhované jako deficitní. Jsou ale poměrně plné investic, což je dobře. Je potřeba v době růstu ekonomiku dál a dál roztáčet a peníze investovat a zároveň umožnit lidem v naší zemi, aby i oni měli dostatek peněz a nebáli se je utrácet a tím hýbat ekonomikou. Kromě investic vládních je pak potřeba podporovat právě spotřebu domácností, a to například zvyšováním důchodů nebo růstem minimální mzdy. Splnění obou těchto cílů má za úkol sociální demokracie a úspěšně jej opakovaně plní.

A pak tu jsou investice, a to jak infrastrukturní, tak ty majetkové. Jejich nejviditelnějším zástupcem jsou v posledních týdnech policejní automobily. Stovky nových policejních aut pro přímý výkon služby, speciálně vybavené vozy, které budou sloužit pro zajištění každodenní bezpečnosti nejen na silnicích. Taková obnova vozového parku Policie ČR byla provedena naposled za ministrování Ivana Langera, a to už je pěkná řádka let. Není tedy možné, aby ministr vnitra a předseda sociální demokracie Jan Hamáček nechal policisty jezdit ve vozech, které jsou ve stádiu autovraku. To ohrožuje nejen bezpečnost v ulicích a na silnicích, ale navíc bezpečnost policistů a jejich zdraví a životů. To není akceptovatelné! Proto jsem rád, že i v této oblasti je sociální demokracie úspěšná a myslí kromě seniorů, matek samoživitelek či handicapovaných také na policisty či hasiče a jejich techniku.

Cesta, jak udržet dlouhodobý ekonomický růst a případně lépe překonat finanční krizi, je jasná: umožnit lidem, aby si mohli tvořit rezervy, pumpovat peníze do infrastruktury a do rozvoje technologií v souladu s dobou a nikdy nezapomínat na slabé a znevýhodněné skupiny spoluobčanů. A ve chvíli, kdy je to potřebné, se na těchto výdajích musí více podílet ty subjekty, které se těší z nadprůměrných zisků téměř bez limitu. Tedy například zmíněné banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…