Moravčík (SPR-RSČ): Proč volit raději Sládka než Okamuru?

14.03.2017 12:29

Republikáni Miroslava Sládka a SPD Tomia Okamury jsou strany, které oslovují podobně laděné skupiny voličů, což je vidět např. i v diskuzích na facebooku. Proč upřednostnit M. Sládka před T. Okamurou? Nad tím se chci zamyslet v dnešním článku.

Moravčík (SPR-RSČ): Proč volit raději Sládka než Okamuru?
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Republikáni Miroslava Sládka a SPD Tomia Okamury jsou strany, které oslovují podobně laděné skupiny voličů, což je vidět např. i v diskuzích na facebooku. Proč upřednostnit M. Sládka před T. Okamurou?

Nad tím se chci zamyslet v dnešním článku.Hned ze začátku bych chtěl čtenáře ujistit, že rozhodně nemám v úmyslu na Okamuru tzv. "házet špínu" a že budu určitě nekonečně raději, když nadcházející volby vyhraje SPD, než aby je vyhrál kdokoliv jiný ze současné parlamentní gaunertury v čele s Babišem a Sobotkou. Jakýkoliv hlas, který SPD odebere současným parlamentním stranám, pro mne bude dobrou zprávou.

I před návratem pana Sládka na politickou scénu jsem Okamurovi docela fandil. Chtěl bych se ale zamyslet nad důvody, proč jsou republikáni v čele s Miroslavem Sládkem lepší a důveryhodnější volbou. Jak SPR-RSČ, tak SPD jsou tak trochu "stranami jednoho muže", nebo je takto minimálně občané většinou vnímají. Sice obě strany mají své méně, ale přesto trochu  viditelné "dvojky" (Radim Fiala u SPD, Karel Fleischer u SPR-RSČ), nicméně pro voliče bude rozhodujícím předseda dané strany. V následujícím textu bych tedy rád uvedl několik důvodů, pro které považuji dr. Sládka za důvěryhodnější osobu, než T. Okamuru. Jako od člena strany lze ode mne těžko očekávat opačný názor, ale pod článkem je možnost diskuze a tam může kdokoliv napsat a odůvodnit svůj názor, pokud bude jiný.

Prvním důvodem je to, o čem se v této souvislosti hovoří nejčastěji: republikáni jsou originál, který zde byl od svého vzniku v prosinci r. 1989. Pan Sládek své myšlenky a programové pozice prezentoval nekompromisně a bez ohledu na odpor od počátku devadesátých let a čas ukázal, jak byly prozíravé. O tom ostatně svědčí i množství internetových komentářů ve stylu "Sládek měl pravdu" pod videji nebo články. Kdo chce, ať se podívá na youTube na stará videa jako např. toto a udělá si obrázek sám. Sládek své názory neměnil podle toho, kam zafoukal vítr, a za ta léta jej lze prohlásit suverénně nejkonzistentnějším polistopadovým politikem.

A dlouhodobá konzistence je jedním z podstatných kritérií, které by mělo rozhodovat o tom, komu to u voleb "hodit".Vedle toho je Tomio Okamura původně především podnikatel a politici-podnikatelé, alespoň u nás v Česku, bohužel vždy byli a jsou a podezřelí; případ Babiše hovoří dostatečně. Ostatně, mnoho čtenářů facebooku trefně naráželo na skutečnost, že Okamura své facebookové politické komentáře občas prokládá reklamami na svůj Japa shop a další podnikatelské aktivity. No a co se týče dlouhodobé konzistence, tak o té u Okamury nelze mluvit hned ze dvou důvodů: jednak je politikem oproti dr. Sládkovi poměrně krátce, ale hlavně je třeba upozornit, že veřejný islamobijec Okamura ještě před pár lety fotil svou přítelkyni v hidžábu u mešity.

Dalším důvod, proč upřednostnit Sládka před Okamurou, nám dají zkorumpovaná a se systémem spolupracující média. Ta už totiž přišla na to, že pokud je někdo skutečnou opozicí a říká své názory bez ohledu na svůj prospěch, pak jedinou metodou "jak na něj" je kompletní ignorace. Média se už totiž naučila, že i negativní reklama je reklamou. Také se tvrdí, že kdo není opravdu důsledně protisystémový, toho do celostátních médií přece jen občas pustí. A zde věci hovoří jasně: kdo viděl Sládka od jeho návratu v televizi? Nebo jej slyšel hovořit v rádiu? A kolik článků o něm vyšlo na idnes.cz či novinkách? Blog na idnesu mu byl okamžitě smazán hned po prvním článku. Zato Okamura se v televizi stále občas objeví a v hlavních internetových médiích se také průběžně objevuje. Nemohlo by to o něčem svědčit?

Dalším důvodem budiž fakt, že zatímco dr. Sládek je od počátku tvrdý antikomunista, Okamura se naopak svými sympatiemi ke komunismu netají. Kdo nevěří, ať si pročte jeho starší blog.

Když se ještě na skok vrátím k Okamurovu islamobijectví, nezaškodí připomenout anketu Blesku z loňského dubna, kde 5 známých "islamofobů" dostalo kvíz ze znalostí Islámu. Na vcelku základní a jednoduchou otázku, jak starý je islám, Tomio odpověděl, že několik tisíciletí. Tehdy jsem si říkal, že to snad není možné. Proč se Tomio takto diskredituje takovou základní neznalostí o islámu?

Další důvod: když se podíváme na program SPD, vypadá jako z větší části opsaný od programu republikánů. Ovšem zatímco republikánský program je původním dílem především dr. Sládka, jak to je s originalitou osobnosti u Okamury? Pamatuji si, jak mi někdy cca 5 let zpátky jeden známý krátce referoval o nějakém snad polo-zákulisním jednání, kterého se účastnil i Okamura, a sdělil mi, že z něj neměl moc dobrý dojem a že "pořád za něj mluvil nějakej Večerníček". Také své projevy na demonstracích nebo svých videjích na facebooku Okamura vždy (nebo alespoň, co si pamatuju) předčítá z papíru, popř. monitoru. Zavdává to k otázce, je-li jejich autorem skutečně on osobně.

Dalším, nezřídka propíraným tématem je soulad, či spíš nesoulad Okamurových slov a hlasování. Zde sice probíhají polemiky o tom, že se v tomto případě jedná o "hoax" a že Okamura v rozporu se svými slovy nehlasuje, ale skutečnost, že se zdržel v případě veledůležitého hlasování o malé a neparlamentní strany likvidující novele o sdružování v politických stranách a hnutích (viz článek Františka Matějky), místo aby hlasoval proti, prostě nikdo nepopře. 

Mnoho lidí před minulými volbami volalo po sjednocení politických stran do uplynulých krajských voleb proti vlastizrádným stranám typu ČSSD nebo TOP09. A stále se najdou lidé, kteří by rádi viděli Sládka s Okamurou jít do následujících voleb pod společným praporem. Zde je třeba jen poznamenat, že zatímco dr. Sládek svou ochotu vyjednávat o spolupráci deklaroval, Okamura nikoliv.

Na závěr jsem si nechal jeden důvod, za který bych byl sluníčkáři bezesporu okamžitě označen za šíleného rasistu a nácka - nebýt toho, že oni sami Okamuru naprosto nesnáší. I když, pro mne osobně to není důvod až tolik prioritní a podstatný. Totiž, nemám samozřejmě naprosto nic proti tomu, že v naší zemi pan Okamura, člověk s asijským původem, žije, pracuje a platí daně, ale - proč by vlastně čechům, moravákům a slezanům měl vládnout japonec-korejec? Neboť i když Okamura žije dlouhá léta v ČR, jeho vizáž prostě není česká, či alespoň evropská, ani trochu. A politik, zvlášť pokud by měl stát v čele národního státu, nutně nějak reprezentuje a působí i svým vzhledem. Vítězem voleb se sice SPD určitě nestane, a tedy ani Tomio premiérem, ale pokud mám na výběr mezi dvěma stranami s podobným (přijatelným) programem, přičemž v čele jedné z nich stojí rodilý čech a v čele druhé japonec, pak si vyberu rodilého čecha.

To je tedy vše. Nechť si každý čtenář udělá svůj vlastní obrázek sám. Už v době, kdy jsem ještě nebyl členem strany, byl pro mne pan Sládek rozhodně lepší volbou, než Okamura, a nyní, když jsem členem strany, není co řešit. Ačkoliv, jak na závěr znovu zopakuji - budu rád za každý hlas, který SPD odebere vládní gaunertuře. Samozřejmě však ne za ten, který odebere nám :-) V komentářích pod článkem můžete přidat další důvody, a nebo klidně napsat kritiku, pokud s něčím nesouhlasíte.

Převzato z profilu politika na PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.