Moravčík (SPR-RSČ): Trpí český volič Stockholmským syndromem?

13.02.2017 12:10

Pojem "Stockholmský syndrom" jsem, přiznávám se, ještě nedávno vůbec neznal. O co se jedná?

Moravčík (SPR-RSČ): Trpí český volič Stockholmským syndromem?
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Obecně psychologicky je Stockholmský syndrom popsán např. tady. Já však doporučuji přečíst si především článek svérázného slovenského aktivisty Rudolfa Vaského*, který Stockholmský syndrom usouvztažňuje s občany Slovenské a potažmo i České republiky v souvislosti s vládnoucím režimem. Popíšu s maximální stručností, o co jde.Stockholmský syndrom původně popisuje paradoxní vznik závislosti oběti nějakého zločinu na jeho pachateli. Pachatel zločinu se v očích oběti najednou stává docela dobrým člověkem, který vlastně není tak zlý, jak by se měl vzhledem k jím spáchanému zločinu jevit. Vaský např. popisuje případ únosu letadla letícího z Athén v r. 1985, kdy jedna z obětí únosu po vysvobození označila únosce za "nikoliv zlé lidi", protože jej nechali žít, spát a dali mu najíst.

V politické rovině se pak Stockholmský syndrom podle Vaského projevuje tak, že voliči - oběti režimu vládnoucích stran (na Slovensku např. Drzuridova SDKÚ-DS nebo Ficův SMER) - přes škody, které tyto strany napáchali, tyto strany nakonec obhajují a hlavně je neustále dokola volí, protože přece nejsou tak zlé, zajišťují voličům energie, dopravu, jídlo, protože Fico zlevnil plyn (který předtím Dzurinda zdražil) atp. A zeptejme se nyní upřímně: neděje se u nás v Česku naprosto to samé? Vždyť ten Sobotka přece není tak špatný: dá nám vlaky zdarma, přidá tomu, přidá onomu, netyranizuje nás... Když k tomu připočteme nesmyslný přístup k volbám ve stylu "zvolím pouze někoho, kdo 'má šanci se tam dostat", tak je vymalováno.

Nedávno jeden inteligentní člověk na facebooku zauvažoval o tom, jestli po letech znovu nedá hlas ODS, protože je tam Klaus mladší a ten je rozumný. Buďme upřímní: ODS měla dost a dost let na to, aby ukázala, čeho je schopna a co dokáže pro tuto zemi a její občany udělat popř. napáchat. A Klaus mladší, jakkoliv může být rozumný, to sám opravdu nevytrhne. 

Nenechme se tedy, prosím, ovládnout Stockholmským syndromem a nevolme již nikoho z těch, kteří nám zde po 27 let vládli - ať už pod provařenýma značkama, nebo pod novýma značkama se starým obsahem a starými lidmi, s nimiž už máme dostatek zkušeností. "Nebýt tak úplně zlý" přece není dostačující kvalifikací pro to, držet v rukou otěže naší země, jejích zákonů a jejího fungovaní.

Jakub Moravčík, člen SPR-RSČ

* když už Rudolfa Vaského zmiňuji, nemohu také mimo kontext článku nedoporučit jeho kratinkou, ale výbornou knihu z r. 1994 Tretia cesta.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.