Mrvka (ČSSD): Hájí Starostové ještě vůbec starosty?

02.08.2017 18:23

Koalice Lidovců se Starosty a Nezávislými již patří minulosti a STAN bude chtě nechtě v následujících volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat samostatně.

Mrvka (ČSSD): Hájí Starostové ještě vůbec starosty?
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Peníze jsou vždy důležité a sponzoři politických stran jsou téměř nedostatkové zboží, což platí ve volební kampani dvojnásobně. Neotočí miliardář D. Dědek, který se rozhodl STAN podporovat, kormidlo hnutí od problémů starostů směrem k jiným cílům. Nepřiblíží se hnutí příliš politice Andreje Babiše? Budou dnešní Starostové v budoucnu ještě vůbec hájit starosty?

Odhlédneme-li od skutečnosti, že si Starostové od počátku působení na politické scéně neprávem uzurpovali používání slova „starosta" a vystupovali tak, jakoby v České republice jiné starostové ani neexistovali, přeci jen jsme v průběhu let s nimi nalezli společnou řeč i my – starostové a primátoři sociální demokracie. STAN byl vždy naším politickým soupeřem, kterého jsme si však dokázali i vážit, neboť jistým způsobem skutečně hájil zájmy komunálních politiků, i když nikoliv všech a často „zprava". Za všechna témata, která STAN do diskuse vznesl, a kdy jsme neměli shodný názor, zmiňme rozpočtové určení daní, či v době nedávno minulé revizi domovského práva, na kterou jsme reagovali před několika týdny na našich webových stránkách komunal.cssd.cz.

Obáváme se, že navázání STAN na penězovod D. Dědka s sebou může přinést rovněž názorovou změnu, či dokonce změnu celého směřování STAN, a komunální sféra již pro toto hnutí nemusí být nejdůležitější. Co by pak věcně hnutí Starostové a Nezávislí vlastně hájilo je zcela neznámé a matoucí. Nechce jen miliardář Dědek využít stále ještě poměrně známou platformu ke svým vlastním cílům, které nakonec nebudou mít s městy a obcemi nic společného? Nedochází k druhému odcizení slova „starosta", tentokráte však s velkým počátečním písmenem? Nedočkáme se podobné privatizace STAN, k jaké došlo v hnutí ANO? Autentický STAN nám starostům a primátorům za ČSSD bude v budoucnu chybět, pokud by zanikl. Je si současné vedení STAN vědomo všech rizik? Neplatí zde ono okřídlené, koho chleba jíš, toho píseň zpívej?

Stanislav Mrvka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.