Nacher (ANO): Praha se vymlouvá na sněmovnu a sněmovna se vymlouvá na Prahu

06.04.2022 10:39

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k řešení krátkodobého ubytování

Nacher (ANO): Praha se vymlouvá na sněmovnu a sněmovna se vymlouvá na Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové.

Ano, je to nový bod, my to určitě podpoříme. Ale já tady znovu chci zařadit, a řeknu vám proč, tisk 41, bod 50 - řešení krátkodobého ubytování. Řeknu vám proč.

Včera, když se podíváte na zprávy televize Nova, tak tam příslušný radní z Prahy Adam Zábranský za Piráty řekl, že krátkodobé ubytování se v Praze neřeší, protože k tomu Praha nemá nástroj. A mně už to přijde opravdu jako absurdní. Praha, v čele s Piráty, STAN, TOP 09, KDU, nemá nástroj a stejné subjekty tady ten nástroj blokují. Jenom připomínám, že ten tisk už je otevřen, já ho tady nenavrhuji dozařadit, já tady navrhuji, abychom ho doprojednali. A klidně to zamítněme, klidně to zamítněme, ale tím prostě dáme jasně najevo, jak se k tomu stavíme.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Jestli vás nepřesvědčilo to, že jsem tady včera četl úryvky z usnesení různých soudních rozhodnutí na úrovni Evropské unie, tak vám přečtu, jak to řeší třeba Amsterdam, který určitě my tady všichni považujeme za svobodomyslné město. Ale je mám tady ta města všechna. Je třeba požádat o povolení, toto povolení je placené. Od 1. 5. 2021 je vyžadovaná registrace nabízeného(?) ubytování do národního registračního systému prázdninových pronájmů. Před každým poskytnutím ubytování musí být podána ohlášení městu, ohlášení městu, to je právě to, aby to město mělo nějaké základní informace, kde je uvedeno datum příjezdu, odjezdu hosta.

A teď pozor, prázdninový pronájem nesmí být poskytován déle než 30 dnů. To si myslím, že už je jako velmi tvrdé, to si myslím, že je zbytečné. Je to prostě o důvěře ve vedení města, a to tady říkám já jako opoziční poslanec a opoziční zastupitel. My tam svého primátora nemáme ani svojí radu. Jestli oni potom tedy tím nařízením rozhodnou nějakou přeregulovanost, tak je to rozhodnutí toho vedení města. A je paradoxní, že já jako zastupitel opoziční tady tlačím na to, aby vedení města mělo tyhlety možnosti.

Co se děje v tom centru měst? Je tam v těch místech ztráta určitá bezpečí, hluk, nedodržují se tam základní hygienické podmínky, nepořádek, ztráta soukromí. Protože když se vám v těch domech mění ti lidé co tři dny, tak se tam opravdu necítíte bezpečně, ale především se tím vylidňuje centrum města, vylidňuje se tím centrum města. Tak to pojďme tady jednou prosím pěkně rozštípnout. Já jsem s tím otravný a budu s tím otravný. Já jsem zvědavý, až tady v Praze teď budou volby na podzim, jak si to ty subjekty obhájí.

My tím, co bychom schválili případně, pouze dáme možnost obcím si to na svém místě, na svém prostoru regulovat sama. A tím už my tady do toho jako Poslanecká sněmovna nebudeme vůbec mluvit. Takže tolik stručně to odůvodnění. Zařadil bych to dneska na pevný čas ve 12 hodin. Myslím si, že za půl hodiny před tím bodem toto zvládneme, pustíme to do druhého čtení. Když se to pak zamítne, tak se to zamítne, ale bude to nějaká jasná zpráva. To, co je teď, je, že vlastně není nic. Praha se vymlouvá na Sněmovnu, Sněmovna se vymlouvá na Prahu a to si myslím, že pro lidi je nepřijatelné.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.