Nacher (ANO): Slibovali jste, že nebudete zvyšovat žádné daně

11.10.2023 15:14

Projev na 77. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2023 ke konsolidací veřejných rozpočtů

Nacher (ANO): Slibovali jste, že nebudete zvyšovat žádné daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher (ANO)

Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se vrátím k tomu daňovému balíčku. Do jisté míry bych chtěl ocenit, že tady vystoupil kolega Michálek, protože je jeden z mála, kdo to tady hájí. Nemohl jsem si nepovšimnout, že ostatní koaliční poslanci tady k tomu vesměs mlčí. Takže si tak říkám, že o tom moc přesvědčeni nejste, upřímně.

Nebudu tady říkat, ctím nějaké gentlemanství, co si říkáme na chodbě nebo v jídelně, ale bylo by dobré tedy, jestli jste o tom přesvědčeni, že to je fakt dobré pro lidi a pro konsolidaci veřejných rozpočtů, abyste tady vystoupili podobně jako kolega Michálek a hájili to. To nikdo z vás nedělá. To je první poznámka.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29533 lidí

Druhá. No, já bych tady chtěl upozornit, že vy tady vždycky řeknete zpátky, jaký byl deficit rozpočtu v době covidu - 400 miliard - a že vy to napravujete. Tak za prvé, já jsem vám tady jasně dal důkaz, že kdybychom přijali vaše pozměňovací návrhy kolem kompenzací u covidu, tak by ten deficit byl vyšší. Jestli mi nevěříte, dojdu si znovu pro ty papíry a znovu tady projdu jeden pozměňovací návrh za druhým, včetně toho, kdo z vás ho navrhl a kolik je to miliard.

Stačí, když budete kývat hlavou, takhle ne a já si pro ty papíry dojdu. To jsou vaše pozměňovací návrhy. Takže tím, prosím, už neoperujte. Notabene neříkáte to, že díky inflaci jste vybrali o několik desítek miliard víc, takže bych se tím tady moc nechlubil.

No, a pokud jde o ty daně, tak ten problém, že je zvyšujete, je mimo jiné v tom, že někteří z vás měli přímo volební kampaň postavenou na tom, že nebudete zvyšovat daně, včetně té daně z nemovitosti. Kolegové z ODS říkali, že to je útok na střední třídu. Takže mi, prosím pěkně, řekněte, v čem je ta změna mezi lednem 2023 a květnem 2023, kdy jste s tím balíčkem začali. Vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat žádné daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě