Nejezchleb (KSČM): Nevěřím vlastním očím

11.03.2015 22:03

Jednoznačně podporuji myšlenky míru a stability v Evropě. Nelze je dosáhnout posilováním vojenské přítomnosti většího počtu vojenských sil NATO a umisťovat tyto jednotky co nejblíže k Rusku.

Nejezchleb (KSČM): Nevěřím vlastním očím
Foto: KSČM
Popisek: Radek Nejezchleb

Po přečtení článku „USA plánují v rámci operace Atlantic Resolve (Americké odhodlání) rozšířit přítomnost svých vojsk z původně zvažovaného Rumunska a Bulharska i v dalších zemích východní Evropy včetně České republiky.“, uvažuji o tom, co je to kolektivní ochrana v rámci vojenského paktu NATO. Jako každý laik se domnívám, že v případě napadení, či ohrožení členského státu NATO, přispěchají spojenci vojensky zasáhnout a bránit členskou zemi, jako zemi vlastní. Pokud členská země požádá o přítomnost vojenských sil USA, tak jako to udělali v Rumunsku, kde američtí vojáci trvale působí na základně v Konstanci na černomořském pobřeží a loni USA požádaly o zvýšení počtu na 1500 vojáků, když dosud jich tam byla tisícovka, si myslím, že je to věc každé členské země a v České republice rozmístění vojenských sil bez ohrožení a napadení našeho státu je s ohledem na nedávnou minulost a zkušenost našich občanů, toto řešení nepřípustné.

V Evropě je umístěno zhruba 67 tisíc amerických vojáků, většina z nich podléhá evropskému velení. To je dostačující počet k tomu, abychom nedráždili ruského medvěda. Jak okomentovat následující větu? „Koncem léta bychom tu měli mít operaci, která bude zahrnovat území od Baltu až dolů po Černé moře", kterou prohlásil v Centru pro strategické a mezinárodní studie ve Washingtonu plukovník Michael Foster ze 173. letecké brigády působící v Itálii. „Když se ty země propojí, téměř jimi prochází linie amerických sil," řekl. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy.

Jednoznačně podporuji myšlenky míru a stability v Evropě. Nelze je dosáhnout posilováním vojenské přítomnosti většího počtu vojenských sil NATO a umisťovat tyto jednotky co nejblíže k Rusku. Jak by asi reagovaly USA na situaci, kdyby Rusko vyvezlo pár vojáků na Kubu do bezprostřední blízkosti hranic s USA. Nikdo se přece nechce vrátit do dob studené války!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…