Němcová (ODS): Odjištěný granát v ruce zpovykaného děcka

19.01.2022 10:01 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zahraniční politice Miloše Zemana.

Němcová (ODS): Odjištěný granát v ruce zpovykaného děcka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Prezident nebude zvát na schůzky o zahraniční politice předsedu senátu a předsedkyni sněmovny. Miloš Vystrčil zastává druhou nejvyšší ústavní funkci, Markéta Pekarová Adamová třetí. Předseda vlády je na čtvrté pozici. Za zahraniční politiku země odpovídá vláda, její činnost kontroluje sněmovna. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Prezident není hlavní figurou na šachovnici zahraniční politiky, přesto se do této role bezohledně tlačí. Není veden zájmy naší země, ale vlastní mocenskou ambicí, zájmem jeho blízkého okolí a lidmi v pozadí - od lobbistů po politické struktury cizích mocností, zejména Ruska a Číny.

Blokování jemu nepohodlných politiků není nic nového, Miloš Vystrčil nesmí na Hrad od své cesty na Tchaj-wan. To bylo možné za Babišovy vlády s posvěcením ČSSD a za potlesku KSČM. Nyní máme vládu jinou a ta si podobné praktiky nemůže nechat vnutit. Prezident bojkotuje obě parlamentní komory, jejichž složení mu nehraje do karet. Proto se snaží vliv zákonodárného sboru osekat co nejvíce. Už to samo o sobě je třeba nazvat zvůlí a nerespektováním ducha naší Ústavy.

Jak si prezident na zahraničním poli vede a co z toho dosud měla naše země?

Začněme velmi zvláštním rokem 2015. Miloš Zeman je dva roky prezidentem a jeho priority na mezinárodní scéně mají jasné kontury. Vzniká strategická osa Pražský hrad, Peking, Moskva. Spojkou do Číny je nový speciální poradce Jie Ťien-Ming, Rusko má na starost další odborník, Martin Nejedlý.

Číňan je ředitelem skupiny CEFC a otevírá byznysové prostředí lidem kolem našeho prezidenta i jemu samotnému. Prezident jej na oplátku protlačuje do nejvyšších politických pater Číny, až k hlavě státu. Zeman se opájí fatou morganou ekonomické spolupráce, která přivede do ČR čínské investory, bájí o stovkách miliard korun. Nebylo z toho nic.

V roce 2018 se však v Číně něco stane. Poradce našeho prezidenta je obviněn z hospodářské kriminality a zmizí. Do Pekingu jsou na pátrací misi vysláni prezidentovi muži Nejedlý a Mynář, ale nepochodí. V dubnu 2019 navštíví Čínu sám Miloš Zeman a sděluje: „Byl jsem informován, že MŮJ PORADCE není ve vězení.” Dodá, že pan Jie dále podniká, je na svobodě, ale nesetkali se. Nebyl čas. Osm měsíců po návštěvě Číny mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček oznámil: „Jie Ťien- Ming nebyl nikdy uveden na seznamu poradců, jde o vyhaslou záležitost, kterou se již nezabýváme.”

Zpět do roku 2015. V Moskvě se koná schůzka. Rusko zastupuje prezident Putin, ministr zahraničí Lavrov, poradce Ušakov. Za českou stranu je přítomen prezident Zeman, poradce Nejedlý, kancléř Mynář. Českého ministra zahraničí nechal prezident doma, s Lavrovem si rozumí lépe. Pro budoucí dění připomeňme, proč byl u jednání právě Martin Nejedlý. Miloš Zeman zdůraznil, že je jeho poradcem pro ENERGETIKU, tak proto.
Moskevským médiím prezident sdělil, že by koncem roku mohly být zrušeny sankce, které na Rusko uvalila EU kvůli okupaci Ukrajiny. V Rusku Zemana oslavovali, doma jeho slova premiér Bohuslav Sobotka odmítl. Ve světě jsme byli v lepším případě pro smích a naši partneři v EU museli pochybovat o naší spolehlivosti.

V roce 2018 vypukl skandál s jedem Novičok. Důkazy ukazovaly na jasného viníka, na Rusko. M. Zeman se opět postavil za Moskvu, na úkor vlastní země. Lhal o výrobě Novičoku v ČR, ohrozil naše bezpečnostní zájmy, poškodil naši pověst.

Rok 2020, opět Čína. Nastává nejděsivější představení v režii Hradu a Pekingu. Předseda senátu Jaroslav Kubera plánuje cestu na Tchaj-wan. Okamžitě je vystaven brutálnímu tlaku Číny i Hradu. Prezident mu předá výhružný čínský dopis, stupňuje i vlastní výhrady. Týden před smrtí se J. Kubera vrátí z hradního oběda a doma zvrací. Během návštěvy čínské ambasády ho nečekaně odvedou na separátní jednání s velvyslancem, beze svědků. Tři dny nato Jaroslav Kubera umírá. 20. 1. 2020  to budou již dva roky. Nejenom rodina je přesvědčena, že za jeho smrt nese spoluodpovědnost prezident Zeman.

Rok 2020, Rusko. Martin Nejedlý urgentně odcestoval do Moskvy. O programu a účelu cesty nebyla informována vláda ani ministerstvo zahraničí. Vláda začala řešit tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, cesta prezidentova poradce pro energetiku se však tohoto tématu prý netýkala. Nejedlý (muž bez prověrky) se v Moskvě sešel s Jurijem Ušakovem. Oba byli i na schůzce prezidentů Zemana a Putina již v roce 2015. Hrad sdělil, že bližší informace o cestě nemá, protože M. Nejedlý není jeho zaměstnancem, Hrad cestu nezajišťoval ani neplatil. Oficiální pověření prezidenta neexistuje, prý snad pouze ústní.

V té době požaduje prezident, aby mu BIS předala seznamy ruských špionů operujících na našem území s detaily o jejich činnosti. To by znamenalo zmaření práce na živých operacích našich bezpečnostních služeb, vyzrazení hypercitlivých informací, diskreditaci u zahraničních partnerů a faktické ohrožení bezpečnosti naší země.

A také přichází „Tah Jindrákem.”  Tento šéf zahraničního odboru prezidenta se v polovině roku 2020 stává zároveň poradcem A. Babiše pro zahraniční politiku. Má kancelář na Hradě i ve Strakově akademii. Prezident posiluje, premiér posluhuje, ministr zahraničí je odstaven. Vláda v tichosti předává otěže zahraniční politiky prezidentovi a jeho všehoschopným spolupracovníkům. 

Rok 2021, Vrbětice. Po vypuknutí obrovského skandálu, prezident týden mlčel. A když promluvil, vypadalo to, že mu podklady připravili v Kremlu. Tvrdil, že neexistují důkazy o přítomnosti ruských agentů ve Vrběticích, zpochybňoval práci našich tajných služeb a mluvil o další vyšetřovací verzi. Snažil se vnést do kauzy co největší zmatek, zamlžit fakta, svést pozornost na falešnou stopu.

V průběhu roku se horšilo prezidentovo zdraví a své destruktivní síly zaměřil spíše na domácí politiku, blížily se volby. V nich ztratil přímé spojence Babiše a Filipa, proto si potřebuje znovu vykolíkovat hřiště. A opět ta stará písnička: chce řídit zahraniční politiku. Markéta Pekarová jí podle něj nerozumí, pobouřila ho svými slovy o prezidentovi Maďarska Orbánovi. Miloš Vystrčil má u něj víc než vroubek - prý kvůli vystupování během prezidentovy nemoci. Proto jsou z diskusí o zahraniční politice vykázáni.

Kdyby předsedkyně sněmovny twittrovala žalmy a předseda senátu fabuloval o prezidentově jídelníčku na JIP, mohli by klidně na Hrad i k lánskému akváriu. A tam by je Miloš Zeman poučil, jak se dělá zahraniční politika a jakých úspěchů na tomto poli dosáhl.

Mohl by začít tím, že jeho budování mocenské osy Hrad, Peking, Moskva - zdá se - zkrachovalo. Očekávání Moskvy nenaplnil, třebaže se opravdu snažil a neváhal jít až k hranici velezrady. Pro Peking definitivně ztratil tvář ve chvíli, když i přes Kuberovu smrt nedokázal zabránit v cestě na Tchaj-wan novému předsedovi senátu Miloši Vystrčilovi. Zemanův poradce je v čínské base nebo v převýchovném táboře nebo už vůbec není. Stamiliardy z Číny se rozplynuly jako pára. Tak snad zůstal alespoň ten krteček s pandou. Vskutku velkolepý výsledek prezidentovy zahraniční politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.