Niedermayer (TO 09): Takhle s námi v EU moc zemí nebude chtít být

31.05.2020 19:11

Komentář na facebookovém profilu k přístupu ministryně financí k řešení následků epidemie koronaviru v rámci EU

Niedermayer (TO 09): Takhle s námi v EU moc zemí nebude chtít být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Při čtení rozhovoru v Hospodářských novinách (z minulého týdne) s ministryní Alenou Schillerovou si občas člověk připadal jako na hodině počtů. Jeden unijní program Česká republika nepodpoří, protože tam prý desetiny procenta nejsou v náš prospěch, jiný ano, neb je situace opačná. A hlavní je, aby nejprve unijní penízky přišly do naší kasy, a pak až ostatním.

Bohužel, jak jsem popsal v předešlých postech, čísla ani znalosti finančnictví od paní ministryně tak úplně nesedí (a shrnuto je to ZDE).

Ale jednu věc bych rád vypíchnul. A to je věc, která je o něčem větším, než jsou čísla. Její teze, že nejprve budeme bojovat za sebe, a pak až přemýšlet nad pomocí zemí zasažených tvrdě krizí, může v důsledku znamenat, že s námi v EU moc zemí být nebude chtít. Mohlo by to přinést třeba to, že už pro nás na stole nebudou žádné miliardy ani přístup na společný trh. A to by se jí (a nám všem) asi moc nelíbilo...

Přístup, který asi nelze označit jinak než za sobecký, jasně dokládá úvaha, že paní ministryně prosazuje pro země nejvíce zasažené krizí podporu ve formě úvěrů, zatímco pro nás, zemi mírně chudší než jiné, mají jít peníze ve formě dotací? Není to jako když si chcete nově natřít dům a dostanete na to dotaci, zatímco když vyhoří, dostanete úvěr?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…