Niedermayer (TOP 09): Jako z jiné planety...

08.08.2021 14:49 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k rozvoji energetiky a snižování emisí

Niedermayer (TOP 09): Jako z jiné planety...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Podíl elektřiny vyrobený z obnovitelných zdrojů u nás již několik let stagnuje kolem 14 %. Naše vláda měla i velký problém s tím, aby do roku 2030 navýšila podíl obnovitelných zdrojů energie nad pětinu.

Rakousko, má podobnou rozlohu jako Česko, slunce zde svítí méně a v úhrnu má podobné větrné podmínky (hlavní jeho výhodou je tak v porovnání s námi možnost „vodní energetiky“ - zase proti Rakousku je naším plusem vysoký podíl výroby z jaderných bloků, které jsou v Rakousku tabu), směřuje ke 100% podílu OZE ve výrobě elektřiny (mimochodem, Rakousko již dávno není velký importér elektřiny, v roce 2019 byl čistý dovoz jen 4,5 % výroby).

Samozřejmě, obrovský podíl výroby „z vody“, a možnost akumulace (v roce 2019 to bylo 60 % výroby elektřiny), je neokopírovatelná, a proto není takový cíl u nás za rozumnou cenu (pokud vůbec) při stávajících technologiích dosažitelný. Ale nemohu si pomoci, v ostatních věcech se lze inspirovat relativně snadno – tedy dohánět stav, který u našich sousedů již funguje (Rakousko má podstatně vyšší podíl OZE již nyní – v roce 2020 činil podíl „větru a slunce“ v Rakousku zhruba 12 %, u nás jen třetinu této hodnoty).

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Co Rakušané plánují:

  • Navýšení výroby „ze slunce“ o 11TWh
  • Navýšení elektřiny z větru o 10 TWh
  • Mnohem nižší navýšení u biomasy o 1 TWh

Ještě důležitější je skutečná podpora malých instalací. Díky tomu, že „komunitní výroba“ získá úlevu na distribuci na krátkou vzdálenost (což je u nás věc, která, jak často píšu, rozvoj malé, decentralizované energetiky fakticky blokuje).

Inspirativní, u našich sousedů, je i péče o to, aby podpora čisté energetiky nezasáhla lidi s nízkými příjmy. Mimochodem, nám přislíbená investice 1 mld. EUR v následujících 8 letech, dává zhruba 200 mld. CZK. To je jen o něco více, než kolik naše země obdrží od EU v rámci „krizového fondu“, a je to jen asi pětina peněz, které ČR obdrží z Unijního rozpočtu během dalších 6 let.

Úvahy, které jsou u nás kolem rozvoje energetiky a snižování emisí jsou proti plánům našich jižních sousedů jako z jiné planety, anebo, zpožděné v čase o 20 let. Navíc, zdá se, že není problém, že bychom na rychlou podporu obnovitelných zdrojů neměli peníze. Problém vězí jinde. Logika uvažování většina našich politiků a drtivé většiny úředníků prostě to, co de děje ve světě, a třeba jen kousek od našich hranic, nechápe. A to je opravdu velká škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …