Niedermayer (TOP 09): Mobilizovat lidi, podnikatele a politiky k posílení energetické nezávislosti

09.10.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetice.

Niedermayer (TOP 09): Mobilizovat lidi, podnikatele a politiky k posílení energetické nezávislosti
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Ve stejnou dobu, kdy se v Praze sešli na pozvání Evropské Unie představitelé desítek zemí, které mají s námi zájem o spolupráci, projevil vysoký vládní úředník názor, že "Evropy má většina světa plné zuby". Docela mne to zarazilo, a rád bych slyšel, na čem se tento názor zakládá. A jak (ne)souzní s tím, že mimo jiné v reakci na ruskou agresi vzniklo pod vedením EU a USA historicky jedno z nejširších společenství, které stojí za společnými hodnotami svobody, demokracie a mezinárodního práva. Tedy za hodnotami, na kterých byla Unie vytvořena. Nějak mi to s těmi "plnými zuby" nesedí.

Samozřejmě, že slyším a vnímám to, že v té či oné věci, v různých místech světa, představitelé různých států EU toho či onoho zahraničního partnera, často i právem, "naštvali". Myslím, že oprávněně jsou na EU kladeny vyšší nároky než na některé ostatní země. Nekonzistentní či na krátkodobých faktorech postavené rozhodování potom není vnímáno dobře. Domnívám se, že kdyby zahraniční politika EU byla silnější, docházelo by k excesům méně často a byli bychom čitelnější partner. Ale to je míle daleko od výroku pana zmocněnce.

Mimochodem, mobilizovat lidi, podnikatele a politiky ve směru posílení naší energetické nezávislosti bylo, je a bude správně. Je škoda, že se panu zmocněnci pro energetickou bezpečnost nepodařilo přispět k prosazení třeba tak rychlého růstu podílu obnovitelných zdrojů (znamenajících posílení nezávislosti), abychom dnes byli aspoň na stejné úrovni jako další země EU. Nebo, aby účinněji volal po úsporách energie, třeba při provozu budov nebo v dopravě. I to závislost snižuje a u nás se toho fakt moc neděje. A je škoda, že se mu nepodařilo přesvědčit naše vlády, aby měly plán B k rádoby levným dodávkám ropy a plynu z Ruska.

Na vše u nás je totiž již dlouho jediná odpověď - stavba jednoho jaderného bloku. Ten ale energetickou bezpečnost neřeší a jeho výstavba je navíc stejně jako před mnoha lety, z dobře pochopitelných důvodů (cena, rizika výstavby), v nedohlednu. Je to odpověď zcela nedostatečná. Což, jak doufám, pan zmocněnec dobře ví…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…