Niedermayer (TOP 09): O svobodě internetu - ke článku 13 naposledy

09.03.2019 17:17

Komentář na facebookovém profilu k autorskému zákonu

Niedermayer (TOP 09): O svobodě internetu - ke článku 13 naposledy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

V minulé části jsem popsal, jak je určena povinnost platforem chránit práva autorů děl. Vysvětlil jsem, jak to je, či spíše není, s upload filtry, a hlavně s klíčovou vlastností povinnosti platforem – proporcionalitou.

Neméně palčivá je ale otázka, jak velké riziko je, že „legální“ díla budou neprávem odstraněna a jak se postižení mohou bránit.

Text dále obsahuje tři pojistky vyvracející případné obavy, že by v důsledku vyšší ochrany autorských práv mohlo docházet k odstraňování i děl legálních, na která se autorskoprávní ochrana nevztahuje.

Zaprvé, povinnost poskytovatele služeb (online platformy) vyvinout nejlepší možnou snahu směrem k zajištění nedostupnosti děl chráněných autorským právem se bude vztahovat pouze na ta díla, na něž byla online platforma předem upozorněna ze strany držitele autorských práv.

Zadruhé, text výslovně uvádí, že jakékoliv povinnosti poskytovatelů služeb (online platforem) směřující k zajištění autorskoprávní ochrany nesmí být vykládány tak, aby vedly k obecné povinnosti monitorovat (filtrovat) obsah ukládaný na jejich webové stránky.

Za třetí, text z autorskoprávní ochrany jednoznačně vyjímá citaci, kritiku či recenzi díla a užití díla pro účely parodie, karikatury či imitace. V takových případech tedy nebude užití díla podmíněno souhlasem majitele autorských práv, a tato díla tedy budou moci být volně sdílena a šířena a nebude docházet k jejich mazání.

Postavení uživatelů internetu vůči poskytovatelům služeb (online platformám) bude posíleno předpokládaným zavedením mechanismu vyřizování stížností a nápravných mechanismů v případě sporů o mazání nebo blokování obsahu ukládaného těmito uživateli online (který musí zahrnovat "lidský element" při posuzování).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…