Niedermayer (TOP 09): Potřebujeme hustou síť nabíjecích míst

17.05.2022 8:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k elektromobilitě.

Niedermayer (TOP 09): Potřebujeme hustou síť nabíjecích míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

I když evropská srovnání v aktuální přátelskosti naší země k elektromobilitě nás řadí na průměr Unie, bližší pohled je méně radostný. Ten dokládá druhé v textu uvedené srovnání, kde figurujeme na chvostu Evropy. Nejlépe si to potvrdíte tím, když bateriovým autem vyrazíte na vzdálenost delší, než je jeho dojezd (což se těm, co za auta nedávají částky vysoko nad milion stane snadno a často).

Ze své praxe uvedu pár příkladů:

1. Nabíječky žádné

Existují celé velké oblasti, kde prostě nenabijete. Při zimní cestě do Rokytnice jsem na jednu takovou narazil. Třeba výseč ohraničená Jabloncem, Železným brodem a Vrchlabím. Pokud byste chtěli kolem této oblasti dobít, pomalu či rychle, čekají vás desítky km zajížďky. Nabíječky - klidně třeba 11 kW - na obrovských parkovištích horských středisek budete hledat marně.

2. Symbolické počty nabíječek

Zřejmě s cílem zaplnit mapu a moc neutratit je ve většině lokací jediná nabíječka, která dokonce nezvládne ani současné využití dvou rychlých kabelů (do 50 KW každý). Pokud byste plánovali nabíjení cestou v takovém místě, snadno se může stát (hlavně až BEV přibude), že budete mít desítky minut smůlu. Bez reálné alternativy, neb další bod může být desítky km daleko.

3. Zastaralé nabíječky

Možná, že před 5 lety by nabíječka s výkonem 50 kW, byť pro jedno auto, byla vítaná. Dnes, kdy drtivá většina aut začíná nabíjet na trojciferné hodnotě a nad 50 kW nabíjí i na 3/4 baterie, nedávají tyto stanice, u nás umístěné i u dálnic, valný smysl. Někdo si holt nevšiml, že časy se mění.

4. Absurdity

Jako třeba hypercharger s výkonem 350 kW umístěný v pražském sídlišti na parkovišti. Autorům uniklo, že rychle obvykle člověk nabíjí, když jede někam daleko  (asi ne přes sídliště), a na parkovišti obvykle nespěchá. Navíc, opět jen jeden stojan, sám voják v poli, je na parkovišti docela absurdní a vysoký výkon zcela zbytečný.

Je to hodně nešťastné. Špatně umístěné, osamělé. Málo výkonné stojany vydělávají málo i svým majitelům, kteří pak volají po vyšší dotaci. Špatná síť odrazuje zájemce o BEV a stát tak promeškává jednu z nejefektivějších cest jak snížit podstatně energii a navíc nahradit ruskou ropu dominantně českou elektřinou. Jak si asi umíte snadno spočítat, BEV obvykle ke svému pohonu potřebuje zhruba třetinu energie proti stejně velkému, efektivnímu autu se spalovacím motorem.

Doufám, že se to změní, i když je to zatím spíše víra v obrat, než reflexe dobrého, existujícího plánu, který by v naší zemi posunul elektromobilitu dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…