Niedermayer (TOP 09): Prý to je lepší, než “šrot z Německa”

01.08.2020 13:46

Komentář na facebookovém profilu ke stavu naší železnice

Niedermayer (TOP 09): Prý to je lepší, než “šrot z Německa”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Nedávno se pan ministr (mimo jiné) dopravy pochlubil, jak usilovně a úspěšně modernizuje naši železnici, aby odpovídala 21. století. Ve skutečnosti spíše konci století minulého, ale je pravdou, že nástup soukromníků spolu s vyššími požadavky krajů, mírné zlepšení přinesly.

Ale má to své meze. Snad nejlépe to dokládá zpráva, o připravě modernizovaného vlaku, který obohatí vozový park na severu Moravy.

Modernizace pro 21. století přinese nová okna, o něco lepší sedačky s novými potahy a nabíječky na mobil. A dokonce někde (v motorovém voze) i klimatizaci! Prý to je (na 10 let!) lepší, než “šrot z Německa”.

Připomeňme si, že soupravy M 152 vznikly jako “nouzové, technicky zaostalé” řešení, v 70. letech. Jen díky postupujícímu zaostávání komunisty devastované ekonomiky se v nebývalé míře “prosadily”, ačkoliv konstrukčně (hlavně podvozkem) pařily do doby dávno minulé.

Reinkarnace (nové nátěry, motory a nový nepoháněný, dílem nízkopodlažní vůz, s nejluxusnějším WC na našich tratích) se dočkaly po roce 2005 (a i nadále, trochu drkotavě, hodně hlučně a díky jediné hnané nápravě hnacího vozu ve vlhku s problémy) jezdí pod názvem Regionova. Během rekonstrukce přitom cena za renovaci dvouvozové Regionovy vystoupala z 20 na 26 milionů.

A zdá se, že se díky strategii státem vlastněného dopravce ČD, budeme další desítky let s reinkarnací zaostávajícího komunistického strojírenství potkávat i déle než po 50 letech od jeho vzniku.

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky