Niedermayer (TOP 09): Snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii

07.12.2021 6:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci v Bělorusku

Niedermayer (TOP 09): Snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pár skutečností, pro nás dnes těžko představitelných:

  • V tuto chvíli je v Bělorusku 882 politických vězňů. Kvůli tomu, že využívali pro nás samozřejmá práva na svobodu projevu.
  • Novinářky Daria Tchultsova a Katsiaryna Andreeva byly zatčeny, protože informovaly o protestním shromáždění, kde policie zabila jednoho z protestujících.
  • Běloruské úřady zablokovaly činnost největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by, který psal o širokém odporu proti Lukašenkovi.
  • A přidejme jména, jejichž příběhy asi znáte. Maryja Kalesnikavová, Ales Bjaljacki, Raman Pratasevič nebo Kryscina Cimanouská.

Ztrátu svobody si dnes mnoho lidí spojuje s očkováním a pandemickými opatřeními. Kdo si poslechne projev Svjatlany Cichanouské, uvědomí si, co opravdu znamená, když svobodu nemáte.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí

Její slova jsou jasná a tvrdá. Demokracie a lidská práva nesmí být "rezervovány" jen pro občany EU a dalších vyspělých demokracií. A hrozby vyvolané totalitními režimy se nezastaví na hranicích (jak vidíme dnes u Litvy a Polska).

Paní Cichanouská proto právem volá po tlaku na režim, který postupně konverguje k praktikám Severní Koreje. Vyzvala k dalšímu využívání sankcí, humanitární pomoci pro Bělorusy i mezinárodní izolaci Lukašenkova režimu.

Upřímně doufám a věřím, že až před nás předstoupí příště, bude mluvit o tom, jak tyto věci Evropa naplnila. Jsem hrozně smutný z toho, jak málo toho pro tisíce statečných lidí v Bělorusku děláme a také z toho, že fakticky toho moc dělat nemůžeme. Ale moc si přeji, aby se i tamní lidé brzy dočkali svobody a demokracie, věci u nás samozřejmé. Proto si jich možná dost nevážíme a tak snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii a demokracii a vládu dle vůle hlasitých menšin.

Celý projev Cichanouské si pusťte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…