Niedermayer (TOP 09): Snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii

07.12.2021 6:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci v Bělorusku

Niedermayer (TOP 09): Snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pár skutečností, pro nás dnes těžko představitelných:

  • V tuto chvíli je v Bělorusku 882 politických vězňů. Kvůli tomu, že využívali pro nás samozřejmá práva na svobodu projevu.
  • Novinářky Daria Tchultsova a Katsiaryna Andreeva byly zatčeny, protože informovaly o protestním shromáždění, kde policie zabila jednoho z protestujících.
  • Běloruské úřady zablokovaly činnost největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by, který psal o širokém odporu proti Lukašenkovi.
  • A přidejme jména, jejichž příběhy asi znáte. Maryja Kalesnikavová, Ales Bjaljacki, Raman Pratasevič nebo Kryscina Cimanouská.

Ztrátu svobody si dnes mnoho lidí spojuje s očkováním a pandemickými opatřeními. Kdo si poslechne projev Svjatlany Cichanouské, uvědomí si, co opravdu znamená, když svobodu nemáte.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47559 lidí

Její slova jsou jasná a tvrdá. Demokracie a lidská práva nesmí být "rezervovány" jen pro občany EU a dalších vyspělých demokracií. A hrozby vyvolané totalitními režimy se nezastaví na hranicích (jak vidíme dnes u Litvy a Polska).

Paní Cichanouská proto právem volá po tlaku na režim, který postupně konverguje k praktikám Severní Koreje. Vyzvala k dalšímu využívání sankcí, humanitární pomoci pro Bělorusy i mezinárodní izolaci Lukašenkova režimu.

Upřímně doufám a věřím, že až před nás předstoupí příště, bude mluvit o tom, jak tyto věci Evropa naplnila. Jsem hrozně smutný z toho, jak málo toho pro tisíce statečných lidí v Bělorusku děláme a také z toho, že fakticky toho moc dělat nemůžeme. Ale moc si přeji, aby se i tamní lidé brzy dočkali svobody a demokracie, věci u nás samozřejmé. Proto si jich možná dost nevážíme a tak snadno dnes zaměňujeme svobodu za anarchii a demokracii a vládu dle vůle hlasitých menšin.

Celý projev Cichanouské si pusťte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.