Niedermayer (TOP 09): Svět podle Donalda Trumpa

25.01.2020 20:54

Komentář na facebookovém profilu k obchodní dohodě Evropy a USA

Niedermayer (TOP 09): Svět podle Donalda Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ano, Evropa chce novou obchodní dohodu s USA. A také o ní léta s Amerikou jednala. Jmenovala se TTIP a Donald Trump jednání o ní zastavil. Nabízí se tak otázka, zda americký president chce vskutku novou obchodní dohodu, a nebo spíše "potravu" pro své tweety, které mu mezi jeho voliči drží vysokou podporu.

Nicméně, tím by zamyšlení nemělo končit, neb dnešní politický svět nepredikovatelným a nesystémovým krokům dává velký prostor, jak je vidět nejen v USA. Z toho plynou (pro mne) dvě poučení:

1. V tomto světě platí, že silnější rozhoduje Proto je třeba, aby Evropská unie fungovala a vystupovala, jako silná supervelmoc, kterou je. A mimochodem o to, aby došlo k opaku se usilovně naši dva "konkurenti" (USA i Čína) více či méně snaží. Takže není od věci se zamyslet nad tím, co je (i našim) zájmem.

2. Nesystémová ochranářská opatření jsou dnes větší riziko než dříve, riziko, které nelze eliminovat za rozumnou cenu Proto ekonomické modely, stojící silně na vysokých čistých exportech, a tedy neadekvátně nízké domácí poptávce, jsou v nebezpečí. Jako trvalá strategie jsou "nebezpečné", politické náklady na ně dnes rostou a v logice, kdy za obchodním deficitem nestojí nízká kompetitivnost dovážející země, ale "zlovůle" země vývozní, mají potenciál vztahy mezi zeměmi komplikovat. Platí to nejen ve světě, ale třeba i uvnitř EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.