Niedermayer (TOP 09): Vyzývám EK k podstatnému zjednodušení daňového systému

20.10.2021 8:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu jednoduššího a spravedlivějšího danění

Niedermayer (TOP 09): Vyzývám EK k podstatnému zjednodušení daňového systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Tento týden jsem mohl představit výboru FISC Zprávu (legislativně-iniciativní) týkající se jednoduššího a spravedlivějšího danění podporující strategie obnovy ekonomiky, na které jsem několik měsíců se svým týmem pracoval. Cílem je navrhnout úpravy daňové legislativy Unie tak, aby odpovídaly fungování globální ekonomiky 21. století, snížily náklady na plnění daňových povinností poplatníky, omezily jejich rizika (zejména dvojí zdanění) a též zajistily férovější pravidla či snížily objem ztrát při výběru daní.

Ve Zprávě mimo jiné vyzývám Komisi, aby došlo k podstatnému zjednodušení daňového systému, a tím ke snížení nákladů, což by podle mne mělo být prospěšné hlavně malým a středním podnikům (a samozřejmě i dalším firmám), neb právě pro SME jsou náklady na plnění povinností velmi vysoké. Hodně přitom sázíme na sjednocení standardů či digitalizaci.

Zpráva je reakcí na loňský Akční plán Komise a jeho 25 iniciativ v oblasti DPH, zdanění podniků a jednotlivců, Kumunikaci o reformě zdanění firem (BEFIT) či dohodu o globálních pravidlech dosaženou OECD. Konkrétní doporučení pro legislativní návrhy se týkají tří hlavních témat: (i) zjednodušení a snížení nákladů pro daňové poplatky, (ii) větší jistota pro daňové poplatníky a (iii) snížení daňových ztrát a mezer v daňových pravidlech.

Zprávu nyní čekají (zřejmě stovky) pozměňovacích návrhů poslanců a složité jednání o kompromisech. Poté hlasování na výboru ECON a cesta do pléna někdy počátkem roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace