Novák (ANO): Připojili byste se k hromadné žalobě proti Bohemia Energy?

02.11.2021 18:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Bohemia Energy.

Novák (ANO): Připojili byste se k hromadné žalobě proti Bohemia Energy?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

A co Vy? Připojili byste se k hromadné žalobě proti Bohemia Energy?

Zatímco cena elektřiny pomalu klesá, nervozita bývalých klientů BE prudce stoupá. Údajné zjištění, že společnost má mít stále u svých dodavatelů nakoupený plyn i elektřinu za stovky milionů korun, které svým zákazníkům nedodala a vzhledem k ukončení činnosti už ani nedodá. V létě nakoupili levnou elektřinu pro své zákazníky. Nyní na této elektřině mají zisk půl miliardy korun a snaží se "zásoby" převézt na jiný právní subjekt. Řešení, zda jde u této loupeže za bílého dne o využití díry v zákonech, může poskytnout jen soud. To však nic neřeší pro 900 000 odběratelů, z nichž se mnozí lidé mohou dostat do neřešitelné finanční tísně. Zde musí efektivně a rychle pomoci stát a z čeho jiného, než z peněz daňových poplatníků, tedy občanů. Z pohledu mnohých odborníků bude třeba legislativně zasáhnout, aby byl stát schopen právě rychle a efektivně pomoci, v ideálním případě zamezit vzniku těchto situací. Liberalizace trhu přinesla možná výhodnější ceny, rozhodně ale ne jistotu občanům, právě naopak, vidina nízké ceny otupila obezřetnost. Zde bych mohl zmínit ono Baťovo heslo "Levná věc, dvakrát zaplacená..."

Vrátit strategickou infrastrukturu včetně strategických surovin a energií do rukou státu není nemožné, avšak ani jednoduché a už vůbec ne rychlé či levné. V oblasti energií se začínají projevovat stejné problémy jako ve vodohospodářství. Každý, kdo uzavírá smlouvu s právní společností si musí uvědomit, že obchodní společnost je z ekonomického hlediska vždy založena za účelem zisku.

Rozdíl je jen v tom, jak je firma společensky zodpovědná a jak se dlouhodobě chová ke svým zákazníkům. Firmu Bohemia Energy dnes můžeme nazvat projektem. Projektem, který majiteli zajistí rychlý zisk a následně se v případě hrozící, i když krátkodobé a rozhodně ne likvidační ztráty, ukončí. Nyní před sebou máme výzvu jak nastavit obranné mechanismy, aby se tato situace neopakovala a hlavně, jak pomoci občanům, které jsme nebyli schopni ochránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.