Novák (ANO): Vzniká nebezpečí zvýšení distribuce marihuany mezi nezletilými

10.07.2020 17:36

Vzniká expertní skupina k novele zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách.

Novák (ANO): Vzniká nebezpečí zvýšení distribuce marihuany mezi nezletilými
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Poslanec Parlamentu ČR Marek Novák ve čtvrtek  9. 7. na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně seznámil novináře s plánem na prosazení optimální verze novely zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. Současná novela totiž již neodpovídá potřebám léčebného využití konopí. V programu jednání pro plánovanou schůzi PSP se nachází poslanecký návrh ( tisk 331), který umožňuje pěstování marihuany pro osobní potřebu. Podle předkladatelů tím dojde ke značným úsporám státního rozpočtu. Poslanec Novák k tomu uvedl: „ V oblasti pěstování a distribuce konopí a v oblasti následné trestné činnosti může naopak dojít k nárůstu trestné činnosti. Co je pro mě však alarmující, je především nebezpečí zvýšení distribuce mezi nezletilými, které sice důvodová zpráva pirátského návrhu vyvrací, nicméně velmi chabou argumentací, a to trestní odpovědností rodičů – pěstitelů“, uvedl poslanec.

Zároveň nabízí i řešení: „Každý zákon v České republice by měl odrážet potřebu a požadavky společnosti. Proto také zakládám „Expertní skupinu“, která má za úkol vysvětlovat, doplňovat a upravovat návrhy novely tak, aby odpovídaly tomuto základnímu požadavku. V této skupině budou zastoupeny nejen zástupci státní správy, Policie ČR a dalších organizací zabývající se touto problematikou, ale zejména zástupci pacientů a lidí, kteří jsou tímto současným stavem znevýhodňováni. První setkání této Expertní skupiny proběhne v září letošního roku“, oznámil Novák. Zároveň vyzval všechny, kteří se chtějí účastnit práce v této komisi, aby se zapojili.

Na tiskové konferenci promluvil také člen řídícího výboru sdružení KOPAC a expert v oborech lékařské informatiky a léčby závislostí MUDr Pavel Kubů, který uvedl: „Podporujeme všechny aktivity, které vedou ke zlepšení a dekriminalizaci dostupnosti léčby konopím pro léčbu či sebepéči pacientů. Budeme rádi spolupracovat v této i dalších expertních skupinách.“

Tato novela zákona je velmi důležitá. Při nesprávném řešení dosáhneme totiž toho, že těm, kterým se má pomoci, tak se nepomůže, ti ostatní pouze zatíží státní rozpočet a zdravotní pojištění a bezpečnost nás všech, a především bezpečnost našich dětí. Zaznělo na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…