ODS: Alibismus Bohuslava Sobotky v mezinárodní politice je nepochopitelný

31.07.2014 14:50

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby vysvětlili odklon České republiky směrem od podpory Izraele a aby se jednoznačně postavili za sankce proti Rusku, kvůli jeho postupu na Ukrajině.

ODS:  Alibismus Bohuslava Sobotky v mezinárodní politice je nepochopitelný
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Marně se ptám, jaká je vlastně zahraniční politika této vlády? Blízko nás se odehrávají konflikty na Ukrajině a v Gaze, ale ministr zahraničních věcí nemá žádnou potřebu informovat veřejnost o postojích a krocích vlády,“ říká Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

„Izrael je ohrožován, brání se a má na tuto obranu právo. Svým postupem na Blízkém východě nechrání jenom sebe, ale chrání i nás, chrání demokracii a brání nás proti mezinárodnímu terorismu a za to si zaslouží naši podporu. Cokoli jiného by bylo nerozumné,“ zdůraznil Petr Fiala a zároveň vyzval vládu k vysvětlení toho, proč zástupce České republiky v OSN jednoznačně neodmítl rezoluci odsuzující Izrael. „Po rezignaci na podporu lidských práv v zahraniční politice chceme rezignovat na další postoje, které pro nás byly zásadní? Ministr zahraničních věcí musí tento odklon od tradiční politiky České republiky vysvětlit,“ říká Petr Fiala.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Sněmovny Miroslava Němcová připomněla, že to byla právě ODS, která na začátku roku chtěla, aby ministr zahraničních věcí informoval Poslaneckou sněmovnu o postojích vlády ke konfliktu na Ukrajině. „ODS dlouhodobě upozorňuje na snahy Ruska zasahovat do vnitropolitické situace na Ukrajině. Jsme přesvědčeni, že takový přístup je nepřípustný,“ zdůraznila Miroslava Němcová.

„Musí být slyšet hlas ministra zahraničních věcí a také nevyhýbavé stanovisko předsedy vlády, kteří musí říct, že přistupujeme k sankcím vůči Rusku,“ říká Miroslava Němcová. „A pokud mají sankce něčeho dosáhnout, pak musíme vzít na vědomí i to, že se nás určitým způsobem dotknou. A předseda vlády a ministr zahraničních věcí musí být schopni to oznámit občanům a firmám, musí zjistit dopady a musí jednat s podnikateli o tom, jak dopady minimalizovat. Ne se alibisticky tvářit, že nějaké sankce sice přijímáme, ale že nás se vlastně nedotknou. Takový přístup je nejen nezodpovědný, ale byl by od počátku odsouzen k nezdaru,“ uzavírá Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice