ODS: Nižší spotřební daň pomůže víc, než zelená nafta. Zákon o vinařství může zlikvidovat vinaře

21.10.2016 10:52

Občanští demokraté hledají řešení, jak postihnout nepoctivé výrobce a prodejce vín, zároveň odmítají návrh zákona o vinařství, který nepostihne nepoctivce, ale zkomplikuje život drobným vinařům a vinotékám. Místo dalšího rozšíření tzv. „zelené nafty“ ODS požaduje snížení spotřební daně.

ODS: Nižší spotřební daň pomůže víc, než zelená nafta. Zákon o vinařství může zlikvidovat vinaře
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Návrh zákona o vinařství nijak nepřispěje k eliminaci pančovaného vína, jedná se o bič na poctivé vinaře a majitele vinoték. Speciální obaly, které nová legislativa navíc nově požaduje, víno prodraží. Vše tak nakonec zaplatí milovníci tohoto nápoje. Nová úprava je evidentně nesmyslná. Neexistuje důvod, proč komplikovat prodej vína ze sudu, když se ze sudu běžně prodává pivo,“ řekl poslanec Petr Bendl.

„Nové podmínky pro prodej vín znevýhodní nejen obchodníky s vínem ale i nás, malé a střední vinaře. Menší výrobci často vynikají kvalitou, ale je pro ně obtížné víno dostat k zákazníkům. Je velmi náročné proniknout na pulty velkých supermarketů. Zákon by kvůli tlaku na vinárny a vinotéky znamenal méně možností, jak víno prodat a my nejsme schopni vše prodat tzv. ze sklepa. Navíc je zřejmé, že se celý problém přesune do segmentu lahvových vín, což je náš hlavní produkt. Už dnes se často stává, že zejména velké plnírny prodávají vína z jiných zemí pod etiketou, které dominuje název našich známých vinařských obcí, ale informace o původu je připsaná velmi malým písmem na zadní straně etikety,“ vysvětlil Petr Marek z Vinařské asociace ČR.

„Stát pořád mění pravidla hry, pro podnikatele a živnostníky je obtížné se pořád přizpůsobovat. Podnikatelé naivestovali do nákladných zařízení a o investici mají nyní přijít? Není důvod ztěžovat prodej, měli bychom se zaměřit na výrobu a na dovoz. Ptejme se, proč se víno prodává na naprosto nevhodných místech a nezatěžujme prodej další administrativou. Sdružení podnikatelů a živnostníků vyslovuje ostrý nesouhlas s přenášením odpovědnosti výrobce (dovozce) na podnikatele v segmentu prodeje, neboť není v jejich silách a možnostech jakkoli výrobu a distribuci vína ovlivnit a tudíž za ni nemohou nést odpovědnost. Navíc pod citelnými sankcemi. Důrazně upozorňujeme na fakt, že přijatá novela neomezí možnosti nelegálních dovozů a nezákonné manipulace s vínem. Je pro nás s podivem, že stát v tomto směru nevyužije platné legislativy Evropské unie a současných platných právních norem,“ požaduje Václav Valenta, člen představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků.

„Rozšíření zelené nafty znamená zvýhodnění jen pro některé podnikatele, zejména pro velké zemědělské firmy. Já navrhuji snížení spotřební daně pro všechny. Levnější nafta usnadní podnikání všem, nejen několika vybraným,“ dodal Petr Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…