ODS: Nouzový stav bude díky nám kratší, vláda by měla víc spolupracovat se Sněmovnou

31.10.2020 8:38

Sněmovna schválila na návrh ODS, KDU-ČSL a Pirátů kratší nouzový stav, než chtěla prosadit vláda, nově bude platit do 20. listopadu.

ODS: Nouzový stav bude díky nám kratší, vláda by měla víc spolupracovat se Sněmovnou
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Vítáme, že jsme v Poslanecké sněmovně prosadili náš návrh na prodloužení nouzového stavu pouze o tři týdny, nikoliv o měsíc. Navrhovali jsme také prodloužení pouze o 14 dní, je pro nás důležité, aby pro tento vážný stav měla vláda co nejkratší nezbytný čas. Jsme samozřejmě ochotni se opětovně sejít a o dalším vývoji znovu jednat na základě aktuálních dat. Povedlo se také prosadit usnesení, že při další případné žádosti o prodloužení nouzového stavu vláda Sněmovně předloží nejen aktuální čísla, ale také predikce dalšího vývoje a plánovaná opatření,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka, který ale vládu zkritizoval za to, že navzdory proklamacím nepodpořila usnesení o tom, že by měla další případná opatření projednávat s opozicí.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Podle Kupky je chybou také to, že vláda odmítá na žádost ODS představit plán případného uvolňování restrikcí, dojde-li ke zlepšení situace. „Chtěli jsme vládu vyzvat také k tomu, aby aktivovala personální a lůžkové kapacity lázní, protože od ředitelů nemocnic stále více slyšíme, že jejich kapacity přestávají stačit především kvůli covidovým pacientům, kteří nevyžadují intenzivní péči, ale zároveň nemohou být zatím propuštěni do domácího léčení,“ uzavírá Kupka.

„Jsem ráda, že ministr školství se s námi ztotožnil v tom, že je nutné najít co nejrychleji cestu, jak by se mohli žáci prvních a druhých ročníků základních škol vrátit do lavic, ačkoliv vládní většina takové usnesení odmítla. Právě ty nejmenší děti a jejich rodiče mají s distanční výukou největší problémy. Důležité je také umožnit konzultace ve škole žákům a studentům, kteří se připravují na jednotnou přijímací zkoušku, závěrečnou zkoušku nebo maturitu. Je důležité, aby měli děti a studenti možnost se v malých skupinkách potkávat se svými učiteli a mohli s nimi konzultovat předměty, ze kterých budou skládat zkoušky,“ vysvětluje první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…